05 Απριλίου 2016

ΝΔ για πόθεν έσχες Τσίπρα: Υποχρεωμένος να το δώσει στη δημοσιότητα

Να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του 2010-2011 καλεί τον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία, μετά το σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

"Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα ο κ. Τσίπρας έχει την αυτονόητη υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010, προκειμένου να φανεί πραγματικά αν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρία “ΑΓΝΑΝΤΙ Ο.Ε.”, καθώς και το αντίτιμο της μεταβίβασης", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τι λέει το δημοσίευμα
Η εταιρεία, σύμφωνα με την εφημερίδα, ιδρύθηκε το 2007 από τους κ. Τσίπρα και Καραμάνο που είναι πολιτικοί μηχανικοί με τη συμμετοχή και του Ν. Παππά που δεν έχει επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο μιας κατασκευαστικής εταιρείας και ο οποίος τότε βρισκόταν στο Λονδίνο. Βάσει καταστατικού το αρχικό κεφάλαιο της ομόρρυθμης εταιρείας ήταν 99.000 ευρώ και κάθε μέλος συμμετείχε με 33.000 ευρώ.

Λίγο μετά τις εκλογές του 2009 και ενώ για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπας εκλέγεται βουλευτής η σύνθεση της εταιρείας αλλάζει. Το μερίδιό του μεταβιβάζεται στην αδελφή του Ζαννέτ.

Με τη νέα σύνθεση η εταιρεία παραμένει ενεργή, σύμφωνα με την εφημερίδα, ως το 2015 και ενώ ο κ. Παππάς είναι ήδη βουλευτής και ο κ. Καραμάνος από τον Ιούνιο του 2014 μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Αττικής.

Σε ό,τι αφορά στον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με της εφημερίδα “Τα Νέα” παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του λύεται στις 10 Ιανουαρίου του 2010 δεν εμφανίζει τη συμμετοχή του στην εταιρεία στα δημοσιευθέντα ως τώρα πόθεν έσχες του, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει εγγράψει τη συμμετοχή του στην εταιρεία καθώς βάσει νόμου πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι 31/12/2009.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στο πόθεν έσχες που υποβλήθηκε το 2011 για το οικονομικό έτος 2010 στο πόθεν έσχες του κ. Τσίπρα δεν εμφανίζεται ούτε η μεταβίβαση του ποσοστού του στην αδελφή του, ούτε όμως και το αντίτιμο που με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό εκείνη κατέβαλλε για να αποκτήσει το 1/3 της εταιρείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ως τότε, το καλοκαίρι του 2007 η εταιρεία είχε αγοράσει ένα οικόπεδο περίπου έξι στρεμμάτων στη Σέριφο έναντι 40.000 ευρώ. Ούτε αυτό το ακίνητο εμφανίζεται στις δηλώσεις πόθεν έσχες του κ. Τσίπρα.
Η εταιρεία υπήρχε ως και τον Δεκέμβριο του 2015 οπότε και οι κ. Παππάς και Καραμάνος μαζί με την αδελφή του Πρωθυπουργού αποφασίζουν τη λύση της. Από τότε η εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση με εκκαθαριστές τους ίδιους τους εταίρους της.