06 Απριλίου 2016

Οι υποκλοπές στην υπηρεσία του σοσιαλισμού

Του Σάκη Μουμτζή

Τέσσερις μέρες μετά την δημοσίευση της υποκλαπείσας συνομιλίας μπορούμε πλέον με μεγαλύτερη άνεση να κάνουμε τις διαπιστώσεις μας.

1. Η κυβέρνηση γνώριζε το περιεχόμενο της συνομιλίας πριν αυτή δημοσιοποιηθεί. Η ακαριαία αντίδραση της αυτό δείχνει. Μέσα σε λίγη ώρα συνεδρίασαν κυβερνητικά όργανα, συνομίλησε ο πρωθυπουργός με την Μέρκελ και έβγαλε μίνι –διάγγελμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επί πλέον η πολιτική αποτίμηση του περιεχομένου της συνομιλίας φανερώνει πως υπήρχε άνεση χρόνου. Δεν υπονοώ πως εμπλέκεται η κυβέρνηση στην υποκλοπή- χωρίς να το αποκλείω- απλώς επισημαίνω μια ταχύτητα αντίδρασης που δεν δείχνει αιφνιδιασμό.

2. Τι επεδίωξε η κυβέρνηση με αυτόν τον θόρυβο; Να εκδιώξει το ΔΝΤ; Δεν νομίζω πως είναι τόσο ανόητοι να το πιστεύουν, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ζήτησε. Στόχος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η ταχύτατη αξιολόγηση χωρίς το κούρεμα των κύριων συντάξεων και κυρίως χωρίς τις μεταρρυθμίσεις. Φοβόταν και εξακολουθεί να φοβάται πως αν παραταθούν οι «διαπραγματεύσεις» θα βρεθεί και πάλι προ ενός νέου πιστωτικού γεγονότος. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η πανουργία του κυβερνητικού σχεδιασμού. Με την δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας επιδιώκει να μεταθέσει την ευθύνη για την έλευση του πιστωτικού γεγονότος από τις δικές της ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, στις ραδιουργίες στελεχών του ΔΝΤ. Γιατί είναι οφθαλμοφανές πως αν η συγκυβέρνηση τιμούσε την υπογραφή της η αξιολόγηση θα έκλεινε εντός του 2015. Όπως και πέρσι, αν υπέγραφε την συμφωνία στις 22 Φεβρουαρίου ή στις 27 Ιουνίου, ούτε capital controls  θα είχαμε, ούτε την δαμόκλειο σπάθη του πιστωτικού γεγονότος.

3. Είναι φανερό πως τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρει το γενικό καλό, που ούτως ή άλλως είναι μια έννοια κίβδηλη σύμφωνα με την μαρξιστική θεωρία. Τον ενδιαφέρει η προστασία συγκεκριμένων ομάδων, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους, που συνθέτουν τους αρμούς της κρατικής εξουσίας ή αποτελούν μέρος της εκλογικής πελατείας του. Οι υψηλοσυνταξιούχοι δικαστικοί της κυρίας Θάνου και οι απόστρατοι του Π. Καμμένου συναρθρώνονται με τους συνταξιούχους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ- που ο προϋπολογισμός εισφέρει στα Ταμεία τους ετησίως 1.100.000.000 ευρώ-  και συνθλίβουν τους φουκαράδες των 700 ευρώ, που θα υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις τους. Γιατί γνωρίζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως το πρωτεύον γι΄αυτήν είναι να παραμείνει συμπαγές το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής βάσης που την στήριξε σε τέσσερις νικηφόρες αναμετρήσεις.

4. H ευκολία με την οποία εγκατέλειψε τον στρατηγικό στόχο της ονομαστικής απομείωσης του χρέους, δείχνει πως η συγκυβέρνηση, ευρισκόμενη σε κατάσταση απόγνωσης λόγω των πολυποίκιλλων προβλημάτων, έχει αφεθεί αδύναμη στην καλή διάθεση της Καγκελαρίου, που δεν διάγει όμως την ευτυχέστερη της περίοδο.

5. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μέσα σε λίγες μέρες, έκανε για δεύτερη φορά χρήση προϊόντων εγκλήματος. Ανερυθρίαστα, σχεδιάζει φανερά την τακτική της που στηρίζεται στην αξιοποίηση αυτών των στοιχείων, παραβλέποντας τις διεθνείς αντιδράσεις και κυρίως την καταρράκωση του εναπομείναντος (;) κύρους της χώρας.

6. Η ανάμειξη και σε αυτήν την υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αναλογίσθηκε πως το μίνι-διάγγελμα του στηριζόταν σε προϊόντα εγκληματικής ενέργειας, πρέπει να καταστήσει σαφές στα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, πως ο Προκόπης Παυλόπουλος αποτελεί πλέον θεραπαινίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

7. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως αν τα προτεινόμενα μέτρα θίγουν τους πελάτες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα ξαναζήσουμε τις ηρωικές μέρες του περσινού καλοκαιριού. Εξάλλου φέτος, με τις υποκλοπές, βρήκαμε και τον φταίχτη.

http://www.liberal.gr/arthro/40840/apopsi/s-moumtzis/oi-upoklopes-stin-upiresia-tou-sosialismou.html