18 Απριλίου 2016

Σκουπίδια και μίζες στην Κύπρο από ελληνικές εταιρείες του Μπόμπολα

Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό της Κύπρου έχει βάλει η κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου, ιδιοκτήτη της ελληνικής εταιρείας ENVIROPLAN, η οποία για χρόνια είναι σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης σε θέματα διαχείρισης απορριμάτων.

Ο κ. Λώλος ο οποίος συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ανακρινόμενος υποστήριξε ότι είχε αναγκαστεί να δώσει μίζα στο ΑΚΕΛ, υπό μορφή εισφοράς 25.000 ευρώ. Όπως υποστήριξε, τα χρήματα τα έδωσε στον πρώην υπεύθυνο των οικονομικών του ΑΚΕΛ, Βενιζέλο Ζανέττο, ο οποίος είναι φυλακισμένος για άλλη υπόθεση που έχει να κάνει με εκβιασμό για είσπραξη χρημάτων από επιχειρηματία και πάλι για λογαριασμό του κόμματος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως τα χρήματα δόθηκαν ως εισφορά στο κόμμα, κάτι που δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, γιατί αν ήταν ποινικό αδίκημα τότε θα έπρεπε να συλληφθούν όλα τα στελέχη των κομμάτων που έλαβαν εισφορές από επιχειρηματίες. Όπως είπε και ο ίδιος έχει εισπράξει εισφορές από επιχειρηματίες που κατέθεσε στο ταμείο του ΑΚΕΛ.
Ο Θεοφάνης Λώλος φέρεται να είχε κόψει και ράψει τους όρους διαγωνισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων στα μέτρα της εταιρείας Helector του ομίλου Μπόμπολα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μεταξύ των υπολοίπων προσφοροδοτών αν και η τιμή που προσέφερε ήταν πολλά εκατομμύρια υψηλότερη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές αρχές έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και εναντίον του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος φέρεται να ήταν ενήμερος για τις μίζες που δίνονταν στη Κύπρο. Η ανάκριση του Θεοφάνη Λώλου θα συνεχιστεί ενώ η Λευκωσία αναμένει τις δικαστικές διαδικασίες στην Ελλάδα ώστε να εκδοθεί στη Κύπρο ο Λεωνίδας Μπόμπολας για να ανακριθεί.