21 Απριλίου 2016

Ο Βενιζέλος απαντάει στον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ και το πρώτο Μνημόνιο

Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή τόσο για τις κρίσιμες ώρες που ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο όσο και για τους λόγους που απορρίφθηκε στις Κάννες το δημοψήφισμα που επιχείρησε να προκηρύξει ο Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στις Κάννες μας είπαν αν θέλετε δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ»

Μιλώντας χθες  στην εκπομπή «Ελλάδα στον καθρέφτη» του ΣΚΑΪ ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εγώ δεν απέτρεψα ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα, το δεύτερο. Αυτό το οποίο μας είχαν πει στις Κάννες είναι ότι αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα, να κάνετε δημοψήφισμα ναι η όχι στο ευρώ. Και ό, τι δημοψήφισμα και να κάνετε εμείς θα το εκλάβουμε ως δημοψήφισμα "ναι ή όχι στο ευρώ". Τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο λόγος για τον οποίο δεν γινόταν να διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα ήταν επειδή «θα καταστρεφόμασταν καθ' οδόν προς το δημοψήφισμα. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχε οικονομία, δεν θα υπήρχε τίποτα όρθιο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι από την μεριά του ως υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, δεν μπορούσε να μην πει την αλήθεια τονίζοντας ότι με αυτό «συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της ίδια μέρας λέγοντας ότι όπως ορθά είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ».

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. «Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στο δημοψήφισμα του Ιουνίου; Ψηφίστε άφοβα "όχι" γιατί το "όχι" δεν είναι "όχι" στο ευρώ. Για να μην εκληφθεί το δημοψήφισμα ως "όχι" στο ευρώ πήρε μόνος του το "όχι"» κ το έκανε με βίαιο τρόπο "ναι"», είπε.

Γιατί ο Παπανδρέου δεν ήθελε να ψηφιστεί το Μνημόνιο από 180 βουλευτές 

Για την πρότασή του να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο από 180 βουλευτές ο κ. Βενιζέλος είπε: «Όταν αυτό το έθεσα στον κ. Παπανδρέου η αντίδραση του ήταν τέτοια που μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω ξαφνικά στην ολομέλεια της βουλής, να πάω στα κυβερνητικά έδρανα και να κάνω μια παρέμβαση η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Κερδίσαμε έτσι ένα δίωρο περίπου το οποίο ήταν πολύ κρίσιμο και προκλήθηκε μια νευρικότητα, ένας πανικός στη ΝΔ γιατί θα ετίθετο προ ενός πάρα πολύ συγκεκριμένου και σκληρού εθνικού διλήμματος. Ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε μια σύσκεψη των βασικών στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης, των ανθρώπων που είχε άμεση επαφή και σχέση εμπιστοσύνης, και επικράτησε η αντίληψη που υιοθέτησε και ο ίδιος, πως πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας διότι η ΝΔ μπορεί να μην συμπράξει αλλά κυρίως διότι όλοι πίστεψαν ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ 9 μηνών – 1 χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα ανασυγκροτηθεί, θα ξεπεράσει την κρίση και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει το ΠΑΣΟΚ να το κερδίσει μόνο του, να μην μοιραστεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα με κάποιον άλλον. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε τότε στο πολιτικό σύστημα, θα έλεγα γενικότερα, αίσθηση του μεγέθους και του βάθος της κατάστασης».