02 Απριλίου 2016

Ανίκανη να ελέγξει τη διαφθορά η κυβέρνηση

Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προπαγανδίζει σε κάθε ευκαιρία ότι πρώτη προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και ότι θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία από τα κλεμμένα χρήματα που θα επιστρέψουν, ωστόσο στο πεδίο της υλοποίησης τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Ενδεικτική είναι η πορεία του λογαριασμού στον οποίο κατατίθενται “Έσοδα προερχόμενα από προιόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου”. Ο λογαριασμός είχε ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2013, σε μία πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και αποσκοπούσε ακριβώς στο να καταθέτουν εθελοντικά οι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς, χρήματα που είχαν προέλθει από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο νόμο που δημιούργησε τον σχετικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπεται ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα πήγαιναν σε συγκεκριμένες δράσεις στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την κοινωνική αλληλεγγύη και θα εγγράφονταν στον προυπολογισμό του έτους κατά το οποίο εισπράχθηκαν.

Στο θέμα αναφέρθηκε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσουν με συγκεκριμένα νούμερα στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και στα οφέλη για τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που έχουν την υπογραφή του νυν αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη προκύπτει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ πιο αποτελεσματική στην είσπραξη “κλεμμένων” από ότι η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρότι βρήκε το έδαφος στρωμένο και το νομοθετικό πλαίσιο όπως και τον απαραίτητο μηχανισμό έτοιμα.

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημο έγγραφο που έχει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, μέσα στο 2014, ο λογαριασμός συγκέντρωσε έσοδα από εγκληματικές ενέργειες κατά του ελληνικού δημοσίου ύψους 26.809.826. Αλλά 7,5 εκατομμύρια ευρώ είχε συγκεντρώσει τον Δεκέμβριο του 2013, συνολικά 34,3 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη μεγάλη κατάθεση τον Δεκέμβριο του 2013 έγινε από τον επιχειρηματία Αντώνη Κάντα - 7,5 εκατομμύρια ευρώ- που ελεγχόταν τότε για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Το 2014 έγιναν 20 κινήσεις στον σχετικό λογαριασμό. Ο Αντώνη Κάντας κατέθεσε άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ. Πάντα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ κατέθεσε η εταιρία Sunlight ΑΕΒΕ, ποσό 7,5 εκατομμύρια ευρώ ο επιχειρηματίας Γιώργος Κάμαρης και 2,5 εκατομμύρια ευρώ ο Παναγιώτης Ευσταθίου. Οι υπολοιπες κινήσεις είναι από μικρότερα ποσά από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε φορά.

Πάντα σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του υπουργού Οικονομικών μέσα στο 2015 επί “αριστερής κυβέρνησης”, τα έσοδα από τα προιόντα εγκλήματος κατά του ελληνικού δημοσίου, έφθασαν μόλις 4.003.914 ευρώ.

Έχει ενδιαφέρον και η κατανομή των ποσών. Έτσι μέσα στο 2014 από τα 26,8 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν τα 9.000.000 ευρώ πήγαν σε επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα σε επιχορήγησεις ΑΕΙ και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, Αρεταίο και στο Αιγινήτειο 4.1 εκατομμύρια ευρώ. Για επιχορήγηση ΤΕΙ 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Για ενίσχυση ΑΕΙ-ΤΕΙ και ενίσχυση ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης άλλα 8,9 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας και άλλα 8,9 εκατομμύρια για επιχορηγήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το 2015 σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία από το ποσό των μόλις τεσσάρων εκατομμυρίων που συγκεντρώθηκαν 1.000.000 ευρώ διατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας για την επιχορήγηση του ΕΚΑΒ. Στο υπουργείο Παιδείας διατέθηκαν 2.470.000 ευρώ, 735.000 ευρώ σε ΑΕΙ και άλλα τόσα στα ΤΕΙ για σίτιση φοιτητών και προμήθεια συγγραμάτων, και 1.000.000 ευρώ σε επιχορήγηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διαβίου Μάθησης. Το υπόλοιπο ποσό, 530.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο “λογίστηκε ως έσοδο αλλά δεν διατέθηκε λόγω της λήξης του δημοσιονομικού έτους”. Δηλαδή αν και εισπράχθηκε δεν κατευθύνθηκε σε κάποια κοινωνική λειτουργία παρά τις αυξημένες ανάγκες που υπήρχαν το 2015 σε πολλούς τομείς, γιατί τα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να κλείσει τρύπες στον προυπολογισμό.
Ωστόσο το πλέον εντυπωσιακό είναι η μείωση των περιπτώσεων και της συνολικής είσπραξης το 2015, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση που έχει ανάγει το “φέρτε πίσω τα κλεμμένα” σε επικοιωνιακό της λάβαρο.

Βέβαια από την αρχή, αν και η κατάθεση στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν εθελοντική από τους παραβάτες, οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν σε μία διαδικασία ελέγχου από την Δικαιοσύνη. Κατέθεσαν χρήματα προφανώς για να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης. Ωστόσο φαίνεται ότι το 2014 οι μηχανισμοί κινήθηκαν με κάποια αποτελεσματικότητα. Έτσι αν και ασφαλής εξήγηση για την μείωση που παρατηρήθηκε το 2015 επί “αριστερής κυβέρνησης” δεν μπορεί να υπάρχει, η πιο πιθανή ερμηνεία είναι ότι λόγω της νέας κυβέρνησης δημιουργήθηκε αίσθησε ατιμωρησίας στους παραβάτες που προτίμησαν να κρατήσουν τα κλεμμένα αντί να τα φέρουν πίσω. Παρομοίως μέσα στο γενικό μπάχαλο της αριστερής διακυβέρνησης ενδεχομένως να κατέβασε ρυθμούς και η ελληνική Δικαιοσύνη. Πάντως από τη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι η όλη πρωτοβουλία ήταν της δικής τους κυβέρνησης και δεν συνιστούσε μνημονιακή υποχρέωση όπως άλλωστε προκύπτει από το ότι διέθεσαν τα ποσά αυτά κατά το δοκούν για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.


Στο ίδιο πλαίσιο λένε στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσεται και η λίστα Λαγκάρντ, όπου παρά τον θόρυβο της “αριστερής κυβέρνησης” οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν περισσότερες το 2014 και αφού προηγουμένως είχε δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και ο μηχανισμός. Είναι άλλωστε αυτό σαφές και από το επίσημο έγγραφο που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης στην Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό, το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 143 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και ολοκληρώθηκε σε 95. Το 2015 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 80 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε σε 38. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε στην ομιλία του στην Βουλή ότι το 2015 ήταν περισσότερες οι βεβαιωμένες οφειλές κάτι όμως που απλώς επιβεβαιώνει την προεργασία που είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά. Τα ποσά είναι περισσότερα γιατί υπήρξαν οι βεβαιώσεις το 2015 από υποθέσεις που είχαν ελεγχθεί το 2014.

http://www.protothema.gr/politics/article/566783/h-aristeri-kuvernisi-einai-anikani-na-elegxei-tis-upotheseis-diafthoras-/