12 Απριλίου 2016

Μέρκελ βάζει «φρένο» στον Ερντογάν: Εχουμε ελευθερία λόγου στη Γερμανία

Η Ανγκελα Μέρκελ προσπάθησε να βάλει ένα «φρένο» στον Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό αίτημα για τη δίωξη του Γερμανού κωμικού που έγραψε ένα παρατραβηγμένα σατιρικό ποίημα για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι δεν θα συμβιβαστεί στα θέματα των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών, προκειμένου να προστατευθεί η συμφωνία ΕΕ-Αγκυρας, για την προσφυγική κρίση.

«Θέλω να τονίσω ότι έχουμε θεμελιώδεις αξίες στο σύνταγμα, που περιλαμβάνουν την ελευθερία της γνώμης, την ελευθερία της επιστήμης και βέβαια την ελευθερία της τέχνης», είπε η Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αίτημα του Τούρκου προέδρου για την δίωξη του Γιαν Μπόχμερμαν.

«Η τέχνη και αυτές οι θεμελιώδεις αξίες είναι έγκυρες, ανεξάρτητα από τα όποια πολιτικά προβλήματα συζητούμε ο ένας με τον άλλο. Και αυτό περιλαμβάνει και την προσφυγική κρίση. Πιστεύω ότι η Τουρκία και η ΕΕ και κατά συνέπεια η Γερμανία έχουν συμφέρον στην εξεύρεση πολιτικής λύσης σε αυτό», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Η Μέρκελ βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Μπόχμερμαν, για το ποίημα που απήγγειλε για τον Ερντογάν ο Γερμανός κωμικός στην τηλεοπτική εκπομπή του.

Σύμφωνα με διάταξη του γερμανικού ποινικού κώδικα, που αφορά την προσβολή οργάνων ή εκπροσώπων άλλων χωρών, ο Μπόχμερμαν μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Αρκετοί καλλιτέχνες και πολιτικοί έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους στον Γερμανό κωμικό, ανάμεσά τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης, παλιότερο «θύμα» του Μπόχμερμαν, καθώς ήταν εκείνος που είχε προκαλέσει τον σάλο με το βίντεο στο οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδειχνε το μεσαίο δάχτυλό του στη Γερμανία. «Η Ευρώπη έχασε πρώτα την ψυχή της (συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες) και τώρα χάνει το χιούμορ της. Κάτω τα χέρια από τον Μπόχμερμαν», έγραψε ο κ. Βαρουφάκης στο Twitter.

Μάλιστα, κάποιοι σχολίασαν ότι ίσως αυτή η υπόθεση να βάλει ένα τέλος στην παρουσία της Μέρκελ στην καγκελαρία. «Αν επιτρέψει να προχωρήσει η δίκη, ο καθένας, από τους συντηρητικούς αντι-Τούρκους μέχρι τους νεομερκελιστές, θα ξυπνήσουν από το αναξιοπρεπές προσκύνημά της μπροστά σε αυτό τον εγωιστή ''έμπορο'' του προσφυγικού. Αν σταματήσει τη δίκη, ρισκάρει τον τερματισμό της συμφωνίας με την Τουρκία. Και οι άσχημες εικόνες από την Ειδομένη θα είναι μόνο μία πρόγευση του τι θα δούμε στα σύνορα της ΕΕ», έγραψε ο Στέφαν Κουζμάνι στο Spiegel.