01 Απριλίου 2016

Μητσοτάκης για Φαμπρ: Ο Τσίπρας αποδέχτηκε τον αφελληνισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών-Τασούλας: Γραικύλος και ελληνόφοβος ο Μπαλτάς

«Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης».

Αυτό αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος τη ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την κατάργηση της παρουσίας Ελλήνων δημιουργών στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών -Επιδαύρου.

«Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη, πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, προχωρά ανάμεσα στα άλλα και στην κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα «να αναιρέσει αυτήν την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση».

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, για σχεδόν 60 χρόνια, αγκαλιάζει και αναδεικνύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική δημιουργία.

Μέσα από αυτόν το θεσμό ουσιαστικά αναπαράγεται, εξελίσσεται και μεταδίδεται στις επόμενες γενιές το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Κυρίως όμως τροφοδοτείται η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη, πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, προχωρά ανάμεσα στα άλλα και στην κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης.

Έστω και τώρα, ζητώ από τον κ. Τσίπρα να αναιρέσει αυτήν την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό».

Ο Τασούλας κατηγορεί τον Μπαλτά για γραικυλισμό και ελληνοφοβία

Η δήλωση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού για την επιλογή του Γιαν Φαμπρ στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του «Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου»

Με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε από την αυθαίρετη απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, του Βέλγου Γιάν Φαμπρ, να ανεβάσει στην Επίδαυρο τη δική του πειραματική και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη παράσταση Mount Olympus, γνωστή και σαν τα «Παλλόμενα Πέη», ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, έκανε μία δήλωση.

Στη δήλωση του, τόνισε την απουσία ελληνικής δημιουργίας από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και σχολίασε την επιλογή του Βέλγου σκηνοθέτη για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ. «Μαρτυρά δυστυχώς  γραικυλισμό γιατί φθάνει στο άλλο άκρο στην ελληνοφοβία και στη δουλοπρέπεια προς κάθε τι ξένο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Τασούλας.

« Η κατά κόρον τοποθέτηση μη Ελλήνων πολιτών σε κορυφαίους δημόσιους φορείς προβολής και ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού όπως είναι, μέχρι στιγμής, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Κινηματογράφου δεν μαρτυρά κοσμοπολιτισμό που δεν διστάζει να εμπιστευθεί κορυφαίες διοικητικές θέσεις του πολιτισμού σε καταξιωμένους στον σχετικό τομέα Ευρωπαίους πολίτες.  Μαρτυρά δυστυχώς  γραικυλισμό γιατί φθάνει στο άλλο άκρο στην ελληνοφοβία και στη δουλοπρέπεια προς κάθε τι ξένο.  Ο ελληνικός πολιτισμός είναι από την φύση του ανοικτός και διεθνής και δεν χρειάζεται απανωτά διαπιστευτήρια για να το αποδείξει.  Ο ΣΥΡΙΖΑϊκός αριστερισμός είναι από την φύση του όμως βαθύτατα υποκριτικός γιατί, ενώ παριστάνει ότι εμπιστεύεται τους Ελληνες δημιουργούς, ψάχνει ταμπέλες προοδευτισμού από την Εσπερία.

Αλλά να ξέρει ο Υπουργός Πολιτισμού που επέλεξε με αντισυνταγματικό τρόπο Διευθυντές στα σχολεία, ότι το «παν μέτρον άριστον» ισχύει και διεθνώς!»