12 Απριλίου 2016

Βίντεο: «Πατριωτικό καθήκον» η γυμναστική στο Τουρκμενιστάν, αλλιώς…

Οι πολίτες υποχρεώνονται να κάνουν άσκηση διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά τους - Μήνας Εθνικής Υγείας ο Απρίλιος
Γυναίκες, άνδρες, φορώντας ομοιόμορφη αθλητική περιβολή ακολουθούν εντολές και προσπαθούν να εκτελέσουν τις γυμναστικές ασκήσεις όσο πιο πιστά μπορούν, ενώ η κάμερα καταγράφει την προσπάθειά τους…
Είναι Απρίλιος και στο Τουρκμενιστάν «τρέχει» ο μήνας Εθνικής Υγείας που σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να γυμναστούν, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση εργασίας τους.
Σύμφωνα με εντολή της κυβέρνησης η γυμναστική αποτελεί «πατριωτικό καθήκον», στο οποίο όλοι πρέπει να υπακούσουν.

Σαν να μην έφτανε η υποχρεωτική άσκηση, οι πολίτες καλούνται να χαμογελούν και να παριστάνουν ότι διασκεδάζουν ενώ αθλούνται την ώρα που η κάμερα τους μαγνητοσκοπεί να κάνουν άχαρες κινήσεις μπροστά από κυβερνητικά κτίρια υπό το «άγρυπνο» βλέμμα του προέδρου της χώρας.

Οι παραπάνω σκηνές, βέβαια, θυμίζουν κατά πολύ τις… αυθόρμητες εκρήξεις χαράς, ενθουσιασμού και συγκίνησης των πολιτών της Βορείου Κορέας όταν βρίσκονται κοντά στον ηγέτη τους, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν παίρνει το ποδήλατό του ο πρόεδρος της χώρας, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του ισοβίου προέδρου Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ.

Ο δικτάτορας του Τουρκμενιστάν, λοιπόν, απαθανατίστηκε με το πράσινο κράνος του και την «ασορτί» φόρμα του να κάνει βόλτα με το ποδήλατό του, ενώ πίσω του ακολουθούν δεκάδες ακόμα ποδηλάτες ντυμένοι στα πράσινα.

Ο «πρασινοντυμένος» πρόεδρος της χώρας


Σύμφωνα με το δίκτυο Radio Free Europe/Radio Liberty όταν η κάμερα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού πλησιάσει τους ποδηλάτες, εκείνοι επιβάλλεται να δείχνουν χαρούμενοι ώστε να «περάσει» το μήνυμα ότι οι πολίτες του Τουρκμενιστάν είναι ευτυχισμένοι και υγιείς.
Την ίδια ώρα, βέβαια, στο όλο «θέατρο» πρέπει να υπάρχουν θεατές, οι οποίοι θα επικροτούν την προσπάθεια των… αθλητών και θα δείχνουν ενθουσιασμένοι.

Με σκοπό να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η «παράσταση», οι συμμετέχοντες καλούνται σε πρόβες περίπου 20 ημέρες πριν την… πρεμιέρα, στην οποία υποχρεώνονται να εμφανιστούν αρκετές ώρες πριν ανέβει η αυλαία.

Αν δε, ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ, έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει σε ένα από τα «events» τότε οι θεατές πρέπει να βρίσκονται στο σημείο τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν την έναρξη της αθλητικής εκδήλωσης.

Οι ηλικιωμένοι θεατές επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους αναδιπλούμενα καθίσματα, τα οποία βέβαια θα πρέπει να αφαιρεθούν είκοσι λεπτά πριν την έναρξη της δίωρης αθλητικής εκδήλωσης, ώστε να μην καταγραφούν από την κάμερα ότι οι πολίτες του Τουρκμενιστάν είναι κουρασμένοι.

Βίντεο και φωτογραφίες από την «πατριωτική» άσκηση των πολιτών





Δανάη Δασοπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ