03 Απριλίου 2016

Το μυστικό ραντεβού Τσίπρα-Ιερώνυμου και ο τριπλός «αφορισμός»

Την δυσαρέσκειά του για στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ενός μυστικού ραντεβού που είχαν οι δυο τους στην Αρχιεπισκοπή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, που αποκαλύπτει τη μυστική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ιερώνυμος έθεσε στον πρωθυπουργό θέμα «αντικληρικής δράσης» τριών υπουργών.

Ο πρώτος υπουργός για τον οποίο διατύπωσε παράπονα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ήταν ο Νίκος Φίλης. «Έχω μεγάλη δυσκολία συνεργασίας μαζί του. Δεν μπορώ να συνεργαστώ. Είναι ιδεοληπτικός», είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στον υπουργό Παιδείας και συνέχισε: «Άλλα λέει και άλλα κάνει». Παρέδωσε μάλιστα στον πρωθυπουργό και επιστολή της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των επισκέψεων μητροπολιτικών στα σχολεία, κάτι με το οποίο αντιτίθεται ο Νίκος Φίλης, που δεν θέλει να διδάσκουν στα σχολεία ιεράρχες.

Σημείο τριβής ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το υπουργείο Παιδείας είναι το ζήτημα της διδασκαλίας θρησκευτικών στα σχολεία. Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στον πρωθυπουργό τρεις κόκκινες γραμμές προκειμένου η Εκκλησία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για τα θρησκευτικά με την πολιτεία. Πρώτον, να εξακολουθήσει να υπάρχει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, δεύτερον να μην υπάρξει μείωση των ωρών διδασκαλίας που ισχύουν σήμερα και τρίτον να παραμείνει ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό την παραίτηση του Νίκου Φίλη αλλά, όπως αναφέρει η Real News, περιμένει τον ανασχηματισμό για να δει ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσεις του Μαξίμου απέναντί του.

Όμως ο υπουργός Παιδείας δεν είναι ο μοναδικός από τον οποίο έχει παράπονα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορούνται πως υποθάλπουν και τροφοδοτούν τις αξιώσεις που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αξιώσεις που έχουν στο στόχαστρο τους -όπως τονίζουν- την Εκκλησία της Ελλάδος.

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις μέρες μετά στην Αρχιεπισκοπή βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με τη συνάντηση όχι μόνο να αποβαίνει άκαρπη, αλλά να σημειώνεται και φραστικό επεισόδιο των δυο ανδρών.