21 Απριλίου 2016

Σουηδία: Ύψωσαν τη ναζιστική σημαία σε δημαρχείο για τα γενέθλια του Χίτλερ

Αποσύρθηκε μόλις έγινε αντιληπτή από υπάλληλο του δημαρχείου στην πόλη Βετλάντα - Φρικτή προσβολή στα θύματα του ναζισμού, χαρακτήρισαν το περιστατικό οι πολίτες
Οι κάτοικοι της μικρής πόλης Βετλάντα στην Σουηδία ξύπνησαν βλέποντας μία διαφορετική σημαία να ανεμίζει στο δημαρχείο της πόλης…
Αυτή δεν ήταν άλλη από τη ναζιστική σημαία, η οποία είχε υψωθεί στο δημαρχείο της σουηδικής πόλης με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του Αδόλφου Χίτλερ, στις 20 Απριλίου.

Η σημαία με τη σβάστικα έγινε αντιληπτή από έναν υπάλληλο του δημαρχείου και γρήγορα αποσύρθηκε από επιστάτη, ενώ το περιστατικό σύμφωνα με το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT χαρακτηρίστηκε ως απόπειρα για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

«Η σημαία θα δοθεί στην αστυνομία και πρόκειται να σημειωθεί αναφορά», δήλωσε ο δήμαρχος Μάγκνους Φαργιάγκε στον τηλεοπτικό σταθμό, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο «απαράδεκτο» και τονίζοντας πως πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό».

Ο δήμαρχος τόνισε, μάλιστα, πως η Βετλάντα είναι «μία ανοιχτή κοινότητα που τάσσεται κατά τέτοιων φιλοδοξιών» και πρόσθεσε πως πρόκειται για «πολύ θλιβερό» επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του συμβουλίου του κόμματος Σοσιαλδημοκρατών και ο αντιπρόεδρος του τοπικού κόμματος της Βετλάντα, δήλωσαν πως πρόκειται για μία «ξεκάθαρη επίθεση κατά της ανοιχτής δημοκρατίας και των θεμελιωδών αξιών μας».

Από την άλλη, οι πολίτες εξέφρασαν την οργή τους με αναρτήσεις στο Facebook, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Αηδιαστικό», «Εύχομαι να συλλάβουν αυτόν που το έκανε», «Φρικτή προσβολή σε όσους έπεσαν θύματα αυτής της τρομερής ιδεολογίας. Απαίσιο που ο απόηχος της ιστορίας δεν φτάνει σε όλους του πολίτες της μικρής μας πόλης».

Οι τοπικές αρχές διενεργούν έρευνα για την υπόθεση, αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η σημαία με τη σβάστικα υψώνεται στην περιοχή, καθώς πριν ένα έτος είχε τοποθετηθεί σε σχολείο της πόλης.