28 Απριλίου 2016

ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗ ΚΑΜΜΕΝΟ-> Βρετανία: Ο Λίβινγκστον απομακρύνθηκε από τους Εργατικούς μετά το σχόλιο για τον Χίτλερ

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Βρετανία -και ιδίως στους κόλπους του κόμματος των Εργατικών- μετά την δήλωση του Κεν Λίβινγκστον ότι «ο Χίτλερ υποστήριζε τον Σιωνισμό». Η φράση αυτή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην βρετανική κοινή γνώμη, υποχρεώνοντας το Εργατικό Κόμμα να τον απομακρύνει από τις τάξεις του. Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι η απομάκρυνσή του συνοδεύεται από μία έρευνα για τον λόγο που έφερε το κόμμα σε τόσο δυσχερή θέση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μία σειρά έντονων αντιδράσεων στις τάξεις των Εργατικών από το πρωί, με δεκάδες στελέχη να ζητούν την κεφαλή του Λίβιγνκστον επί πίνακι.

Ο Κεν Λίβινγκστον είχε κάνει αυτή την δήλωση προσπαθώντας να υπερασπιστεί την βουλευτή Ναζ Σαχ, η οποία είχε και αυτή εκδιωχθεί από το κόμμα μετά από ένα δικό της post στο Facebook στο οποίο επιδοκίμαζε ένα σχέδιο για την «μεταφορά» του Ισραήλ στη Βόρεια Αμερική.

«Υπάρχει μία καλά οργανωμένη εκστρατεία από το Ισραηλινό λόμπι για να κατηγορούν οποιονδήποτε κριτικάρει την Ισραηλινή πολιτική ως αντισημίτες. Επρεπε να τελειώσω με αυτό μετά από 35 χρόνια» δήλωσε ο Λίβινγκστον στο BBC.

Yποστηρίζοντας τη Ναζ Σαχ είπε ότι η ανάρτησή της στο Facebook της ήταν υπερβολική, αλλά όχι αντισημιτική. «Είμαι στο κόμμα τον Εργατικών για 47 χρόνια. Ποτέ δεν άκουσα κανέναν να λέει κάτι αντισημιτικό. Έχω ακούσει έντονη κριτική για το Ισραήλ και για την συμπεριφορά του εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά ποτέ κάτι αληθινά αντισημιτικό» είπε ο Λίβινγκστον.

Και κατέληξε με την επίμαχη δήλωση: «Ας θυμηθούμε ότι όταν ο Χίτλερ κέρδισε τις εκλογές του 1932, η πολιτική του ήταν ότι οι Εβραίοι έπρεπε να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Υποστήριζε δηλαδή των Σιωνισμό, χρόνια πριν τρελαθεί και καταλήξει να εξολοθρεύσει έξι εκατομμύρια Εβραίους».

Η δήλωση του Λίβινγκστον ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών μέσα στο κόμμα, ενώ υπήρξε και ένα επεισόδιο με έναν άλλο βουλευτή των Εργατικών, τον Τζον Μαν, ο οποίος σε συνάντηση που είχε εμπρός στις κάμερες με τον Λίβινγκστον του φώναξε σε έντονο ύφος ότι είναι «ένας αηδιαστικός ρατσιστής που ξαναγράφει την ιστορία». Στο επεισόδιο πάντως αυτό καταγράφεται και η φωνή του Λίβινγκστον που λέει στον συγκεκριμένο βουλευτή να ξαναδιαβάσει την ιστορία.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες εντός και εκτός κόμματος ο Λίβινγκστον δεν έκανε ούτε εκατοστό πίσω από τις δηλώσεις του, φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον οποίο συνδέονται με παλιά φιλία και κοινή πολιτική διαδρομή.

Όμως η δήλωση του πρώην Δημάρχου φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Κόρμπιν ο οποίος προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με την Εβραϊκή κοινότητα της Βρετανίας, μετά από ακραίες απόψεις εναντίον του Ισραήλ που έχουν ακουστεί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.