18 Απριλίου 2016

Διαδηλωτές διαλύουν τα κιτς «μνημεία» στα Σκόπια


Στο στόχαστρο διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, βρέθηκε η λεγομένη «Αψίδα της Μακεδονίας» που κατασκεύασε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι στο πλαίσιο «αρχαιο-μακεδονοποίησης» της σλαβικής πλειοψηφίας του πληθυσμού. Η αποθέωσης του κιτς ουσιαστικά, μια και πρόκειται για μια κατασκευή με σκελετό από σίδηρο και γυψοσανίδα- φέρει στις όψεις της τον 16ακτονο Ήλιο της Βεργίνας και παραστάσεις αλυτρωτικού περιεχομένου, κατά παράβαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα
Διαδηλωτές πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην «αψίδα» όπως «θάνατος στο φασισμό, ελευθερία στους ανθρώπους» και «ελευθερώστε μας από το φόβο», διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, να απαλλάξει πολιτικούς από τις κατηγορίες για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι τεταμένη από τον περασμένο Μάρτιο. Από τότε μέχρι σήμερα οι διαδηλώσεις εναντίον του Ιβάνοφ είναι συχνό φαινόμενο στην πόλη των Σκοπίων, ενώ πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωπες ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση με αντιφρονούντες με αποτέλεσμα να υπάρχουν βίαια επεισόδια και πολλές συλλήψεις από την αστυνομία.



Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο έργα του φιλόδοξου project «Σκόπια 2014», που ουσιαστικά μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε … Disneyland , με μικρά και μεγάλα έργα αμφιβόλου αισθητικής. Πρόκειται ουσιαστικά για την ακραία έκφραση πολιτικής ηγεμονίας του έως πρότινος πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και της πρόθεσής του να αλλάξει την ιστορία, την κοινωνία και την αισθητική της χώρας, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αστυνομία έχει λάβει εντολή να καταστρώσει σχέδιο φύλαξης αυτών των έργων και κυρίως του «Εφίππου πολεμιστή» όπως τα Σκόπια αποκαλούν επίσημα το τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.





Παναγιώτης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ