22 Απριλίου 2016

«Μαγική εικόνα» το πρωτογενές πλεόνασμα που πανηγυρίζουν αφού δεν πληρώνουν καθαρίστριες και προμηθευτές του δημοσίου

9.000 εργαζόμενες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα Χριστούγεννα - Τις έχουν «στο περίμενε» για την ανανέωση των συμβάσεών τους

Απλήρωτες παραμένουν οι περίπου 9.000 σχολικές καθαρίστριες, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

Οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, δεν έχουν πληρωθεί από τα Χριστούγεννα ενώ οι χιλιάδες εργαζόμενες που δουλεύουν με σύμβαση δεν γνωρίζουν αν αυτή θα ανανεωθεί καθώς ενδέχεται να δοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες.

Χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου εκατοντάδες απλήρωτες καθαρίστριες σχολείων φώναζαν συνθήματα, απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και να εξασφαλιστεί ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Η εικόνα από τις απλήρωτες καθαρίστριες που στερούνται ακόμα και τις αποδοχές των 300 ευρώ, όπως έλεγαν οι ίδιες, δε θύμιζε παλαιότερες προεκλογικές εποχές όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών να φορέσουν γάντια.... και προκειμένου να δείξει το ενδιαφέρον του, τις τοποθέτησε ως γραμματείς στα Δικαστήρια.


Είχαν ακολουθήσει πανηγυρικές δηλώσεις και φωτογραφήσεις με τα κόκκινα γάντια που δεν θυμίζουν σε τίποτα τη σημερινή πραγματικότητα για τις χιλιάδες εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων που περιμένουν από τα Χριστούγεννα για να «κάνουν Πάσχα».

Η Ομοσπονδία, με ανακοίνωση της αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τις εργαζόμενες, καθώς από τη μια το ίδιο το Υπουργείο και από την άλλη το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των καθαριστριών και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο για το σκοπό αυτό, ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο, αδιαφορώντας εάν οι εργαζόμενες θα πληρωθούν ή όχι. Σήμερα πάντως με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών από τον λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», κατανέμεται συνολικό ποσό ύψους 25.000.000,00 € σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι οι εργαζόμενες να στερούνται ακόμα και αυτή την πενιχρή αμοιβή, που κατά μέσον όρο δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, και να έχουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού οι ίδιες και οι οικογένειες τους.

«Δεν μπορεί πια οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, να αγωνίζονται ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον και η Πολιτεία, για μια ακόμα φορά, να τις εμπαίζει, να τις κοροϊδεύει και να μην καταβάλει έγκαιρα τα δεδουλευμένα τους.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη διελκυστίνδα στην οποία η Πολιτεία έχει εμπλέξει τις εργαζόμενες και ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, ώστε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, τόσο προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ όσο και προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να καταβληθούν έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, οι αμοιβές των εργαζομένων»

«Μαγική εικόνα» το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επιχαίρει η κυβέρνηση

Υπολογίστηκε αφαιρώντας τις δαπάνες για τις τράπεζες όπως προβλέπει το Μνημόνιο αλλά στην πραγματικότητα η Eurostat κατέγραψε έλλειμμα

Η κυβέρνηση πανηγύρισε με την ανακοίνωση από τη Eurostat των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2015, από τα οποία προκύπτει ότι η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα, εν αντιθέσει με το ΔΝΤ που προέβλεψε έλλειμμα, αλλά στην πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία κατέγραψε έλλειμμα.
Πρόκειται για μια «μαγική εικόνα» που επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν ότι η λογιστική είναι στην ουσία «εφαρμοσμένος σουρεαλισμός».

Η πραγματικότητα είναι η εξής:
Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε περισσότερα έσοδα από τα έξοδα, προτού πληρώσει τους τόκους για το χρέος.

Στην πραγματικότητα το 2015 το Δημόσιο είχε πρωτογενές έλλειμμα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή ξόδεψε (εκτός τόκων) τόσα περισσότερα από όσα εισέπραξε και αυτό κατέγραψε η Eurostat.

Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει εάν από τις δαπάνες αφαιρεθούν εκείνες που έγιναν για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες έφτασαν τα 7,1 δισ. ευρώ.

Η λογιστική αφαίρεση των δαπανών αυτών για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματα προβλέπεται από το μνημόνιο με το σκεπτικό ότι πρόκειται για έκτακτες δαπάνες.

Εάν δεν υπολογιστεί το ποσό αυτό, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Βέβαια εκτός του θέματος των Τραπεζών στην πραγματικότητα το πλεόνασμα είναι έλλειμμα, αφού δημιουργήθηκε καθυστερώντας πληρωμές του κράτους προς ιδιώτες, προμηθευτές ή επιστροφές φόρων.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ακόμα και έτσι, η πρόβλεψη που είχε κάνει το ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,6% ΑΕΠ ήταν λάθος, διότι η πρόβλεψη αυτή είχε γίνει με την μέθοδο του Μνημονίου, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που το υπολογίζει και η κυβέρνηση.

Ναι μεν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στην πραγματικότητα έλλειμμα, αλλά το ΔΝΤ έπεσε έξω διότι πρόβλεψε μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό που καταγράφηκε, το οποίο… δεν είναι έλλειμμα.

Αν όμως αφαιρεθούν τα 1,7 δις ληξιπρόθεσμα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2015, από το πλεόνασμα, τότε προκύπτει έλλειμμα 0,3% όπως ακριβώς είχε προβλέψει το ΔΝΤ.

Δείτε τον πίνακα του δημοσιογράφου Πέτρου Λαζου του capital.gr: