06 Απριλίου 2016

Ο Σύρος ισλαμοφασίστας που ήταν κανίβαλος, σκοτώθηκε σε μάχη [εικόνες & βίντεο]

O Σύρoς αντάρτης που εμφανιζόταν σε ένα βίντεο να αρπάζει την καρδιά και το συκώτι ενός νεκρού στρατιώτη του καθεστώτος Άσαντ και να προσποιείται ότι τα τρώει, σκοτώθηκε σε μάχη, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Ο Χαλέντ αλ-Χαμάντ, γνωστός και ως Αμπού Σακάρ, σκοτώθηκε σε ενδο-ανταρτική σύγκρουση στην επαρχία Ίντλιμπ, στο βόρειο-δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Ο Σακάρ ήρθε στο προσκήνιο τον Μάιο του 2013, εξαιτίας της συμμετοχής του στο εν λόγω φρικιαστικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube. Το βίντεο έκανε ίσως μεγαλύτερη ζημιά στη διεθνή εικόνα του κινήματος των ανταρτών από οποιοδήποτε άλλο περιστατικό εκείνη την εποχή.


 Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα είχε κάνει ειδική αναφορά στο περιστατικό, απορρίπτοντας έτσι τις προτάσεις εκ μέρους της δύσης να παρέμβει υπέρ της πλευράς των ανταρτών.


Ο Αμπού Σακάρ προερχόταν από την Μπάμπα Αμρ, το εμπόλεμο προάστιο της Χομς, η οποία περιβάλλεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος που την σφυροκοπούν ανελέητα, από τις αρχές του 2012. Είχε ενταχθεί στην Ταξιαρχία Φαρούκ, το κορυφαίο επαναστατικό κίνημα στη Χομς, αλλά στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του ομάδα μαχητών.


Μετά το «κανιβαλιστικό» βίντεο, ο Σακάρ είχε δηλώσει στο BBC σε μια συνέντευξη του ότι είχε καταφύγει στα όπλα, μετά και από ένα περιστατικό στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και στο οποίο πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν για τη διαμαρτυρία τους ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ. Υποστήριξε ότι σκύλεψε τη σωρό του νεκρού στρατιώτη αφού είχε ανακαλύψει βιντεο με βιασμούς στο κινητό του.



Ο Απελευθερωτικός Συριακός Στρατός (Free Syrian Army) υποσχέθηκε να τον τιμωρήσει, αλλά φαίνεται ότι ο Σακάρ αποχώρησε και εντάχθηκε στην Jabhat al-Nusra, ένα παρακλάδι της Αλ-Κάιντα που μάχεται μαζί με τους αντάρτες στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σακάρ σκοτώθηκε σε μάχη που ξέσπασε μεταξύ της Jabhat al-Nusra και μετριοπαθών ομάδων ανταρτών στην Ίντλιμπ, που μαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες.


Οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν αρχίσει και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου φαίνεται να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι δυνάμεις του καθεστώς Άσαντ έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεση τους στην πόλη Τελ Αλ-Εις, η οποία είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων της Jabhat al-Nusra, νότια του Χαλεπιού, το Σαββατοκύριακο.