27 Απριλίου 2016

H Τουρκία θέλει να ελέγχει τα σύνορα με drones-Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να αναπτύξει την τοπική της αμυντική βιομηχανία, ενισχύοντας τη με συστήματα υψηλής τεχνολογίας που θα την βοηθήσουν να ελέγχει καλύτερα δύσκολα προσβάσιμες περιοχές και όχι μόνο, χωρίς να απομακρύνεται από το έδαφος της. Πώς θα γίνει αυτό;

Η εκτόξευση ρουκετών Katyusha από το Ισλαμικό Κράτος στη νοτιοανατολική επαρχία Κίλις ήταν μια νέα απειλή για την Τουρκία, σύμφωνα με επίσημη δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της άμυνας της Τουρκίας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Κίλις θα μπορούσε να προστατεύεται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Τα drones μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία όχι μόνο να ελέγχει καλύτερα την περιοχή αλλά και να κάνει πιο γρήγορες και στοχευμένες επιθέσεις, το οποίο είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή όπως είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ (İsmail Demir), υφυπουργός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ηurriyet.

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η Τουρκία να αναπτύξει την παραγωγή της σε αμυντικό εξοπλισμό, επαινώντας την υψηλή ποιότητα των Τουρκικών εταιρειών άμυνας, Roketsan, Aselsan Havelsan, TAI και άλλων.

Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση να κατασκευάζει οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Όπως ανέφερε ο Ντεμίρ οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας σήμερα ειναι στα 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια, και στόχος της χώρας ειναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα επτά χρόνια.

Επιπλέον σύστημα εκτόξευσης πυραύλων θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία στο τμήμα που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος ως μέρος της στρατηγικής αποκλεισμού, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Τουρκία θα αναπτύξει σταδιακά ένα σύστημα αεράμυνας που θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο Ντεμίρ στην Hurriyet. Το 2013, η Τουρκία επέλεξε την Κίνα για την κατασκευή του πρώτου συστήματος της αντι-πυραυλικής άμυνας της. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2015 αποφασίστηκε ότι δύο τοπικές εταιρείες θα κατασκευάσουν το σύστημα αεράμυνας.


Πηγή: hurriyetdailynews
Mετάφραση-επιμέλεια onalert.gr