23 Απριλίου 2016

Nεο σοκ: Στις ελληνικές καλένδες η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου

«Φρένο» στην αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου, στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο, έθεσε προχθες, με μια πρωτοφανή απόφαση, το Υπουργείο Πολιτισμού, παρότι εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοράς από δύο επενδυτές.

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λίγο πριν την αξιολόγηση, με δεδομένο ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει, πως μια μνημονιακή υποχρέωση, όπως αυτή της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ και που θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, την ίδια μέρα που είχε καθοριστεί η νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για τη διευθέτηση του προβλήματος, που είχε ανακύψει εξαιτίας παρέμβασης των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τα οποία ζήτησαν να εξαιρεθεί από την αξιοποίηση έκταση περίπου 200 στρέμματα που θεωρείται αρχαιολογική πάνω από την περιοχή του Ερημοκάστρου, εξέδωσε απόφαση, που χαρακτηρίζει περιοχή συνολικού εμβαδού 10.000 στρεμμάτων περίπου, κατά μήκος του προς αξιοποίηση ακινήτου, από το Λαδικό έως τον ποταμό Λουτάνη, αρχαιολογική!

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στο υπ’ αρίθμ. 70 τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, δημοσιεύθηκε συγκεκριμένα την 21η Απριλίου 2016, η από 10 Μαρτίου 2016 υπ’ αρίθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ57/68153/38450/3273/788 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη – Νικολάου – Δημητρίου Μπαλτά, με την οποία εγκρίνεται η αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου – Τραουνού – Αφάντου!

Στον χάρτη που συνοδεύει την απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά άχρηστες της μέχρι τώρα μελέτες αξιοποίησης των επενδυτών ενώ περαιτέρω καθιστά απαγορευτική την έκδοση του νέου ΕΣΧΑΔΑ για την περιοχή με αποτέλεσμα να μην δύναται να προχωρήσει η επένδυση και να αποφανθεί επί του σχεδίου το Συμβούλιο της Επικρατείας.