05 Απριλίου 2016

O Ορμπαν πάει στο σπίτι του Χέλμουτ Κολ-Προκαλεί ερωτηματικά στη Γερμανία η συνάντηση

Ο ένας είναι ο πιο μεγάλος επικριτής της Ανγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά τις επιλογές της στην προσφυγική κρίση. Και ο άλλος, ο άνθρωπος που υπήρξε μέντοράς της.

Αυτή η συνάντηση, ανάμεσα στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, προκαλεί ερωτηματικά στη Γερμανία και αιφνιδίασε τους πολιτικούς της χώρας.

Ο Κολ, αρχιτέκτονας της επανένωσης της Γερμανίας, θα υποδεχθεί τον ακροδεξιό Ορμπαν, ο οποίος έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την ΕΕ, στο σπίτι του στο Λουντβινγκσχάφεν, στις 19 Απριλίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Η υγεία του Κολ είναι πλέον ευαίσθητη, καθώς μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Τον περισσότερο καιρό είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Ορμπαν θέλει να επισκεφθεί τον 86χρονο πρώην καγκελάριο, ο οποίος παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της ενωμένης Ευρώπης. Αν και η Μέρκελ υπήρξε προστατευόμενη του Κολ τη δεκαετία του '90, οι σχέσεις τους «πάγωσαν» όταν εκείνη κάλεσε το CDU να κόψει τους δεσμούς με τους βετεράνους του κόμματος, έπειτα από ένα οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους του. Από τότε, ο Κολ έχει εκφράσει αμφιβολίες για κάποιες από τις πολιτικές της Μέρκελ, μεταξύ άλλων τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Οι συντηρητικοί απέρριψαν την όποια υπόνοια ότι η επίσκεψη του Ορμπαν μπορεί να είχε στόχο την προσβολή της Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο Κολ έχει το δικαίωμα να συναντά όποιον θέλει. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψή του, αλλά πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση της Μέρκελ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Το SPD πάντως κάλεσε τον Κολ να προσπαθήσει να επηρεάσει τον Ορμπαν. «Πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να του μιλήσει ξεκάθαρα για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην Ουγγαρία, όπως και την προσφυγική κρίση», δήλωσε η γ.γ. του κόμματος, Καταρίνα Μπάρλεϊ.