04 Απριλίου 2016

Panamas Papers: Η Κομισιόν στηρίζει Επίτροπο-Δεν παραιτείται ο Ισλανδός-Στελέχη από 7 κόμματα της Βραζιλίας συνδέονται με offshore εταιρείες

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον απέκλεισε την Δευτέρα, το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του μετά την εμπλοκή του στο διεθνές σκάνδαλο Panama Prees και την αποκάλυψη ότι είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία σε έναν φορολογικό παράδεισο.

«Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ» είπε ο Ισλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.

Η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.

Η σύζυγός του, Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο, οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Panamas Papers: Η Κομισιόν στηρίζει Επίτροπο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε σήμερα την ακεραιότητα του Επιτρόπου για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, η σύζυγος του οποίου, Μικαέλα Ντομέκ, εμφανίζεται στα "έγγραφα του Παναμά", ως υπεύθυνη επί σειρά ετών της εταιρίας Rinconada Investments, που ιδρύθηκε σε αυτό τον φορολογικό παράδεισο της Κεντρικής Αμερικής.

Όπως κάθε Επίτροπος από τους 28 της ομάδας Γιούνκερ – η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 2014 – ο Κανιέτε χρειάστηκε να συμπληρώσει μια "δήλωση συμφερόντων" που αναφέρει κυρίως την επαγγελματική δραστηριότητα ή την οικονομική συμμετοχή του ιδίου ή της συζύγου του που μπορεί να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Επίτροπος Κανιέτε, η δήλωσή του φαίνεται να συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς που ορίζεται για τους επιτρόπους", διότι περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία της συζύγου του, διευκρίνισε.
"Όσον αφορά την εταιρία η οποία αναφέρεται στα μμε, σύμφωνα με όσα μας έχει πει ο κ. Κανιέτε, δεν δραστηριοποιείτο πολλά χρόνια προτού αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Νοέμβριο του 2014", συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Confidencial, που δημοσίευσε σήμερα τα "έγγραφα του Παναμά" στην Ισπανία, "δώδεκα μέλη της οικογένειας Ντομέκ (μεταξύ των οποίων η Μικαέλα, σύζυγος του Κανιέτε) είναι από το 2005 μεταξύ των πληρεξουσίων της εταιρίας Rinconada Investments στον Παναμά", μια χώρα η οποία περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εταιρία αυτή δεν αναφέρεται στη δήλωση συμφερόντων του Κανιέτε στο τμήμα που αναφέρεται στη σύζυγό του, σύμφωνα με ένα έγγραφο ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2015 το οποίο είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

'Όμως από τη στιγμή που η εταιρία δεν έχει δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια αυτή η παράλειψη αναφοράς "δεν μπορεί να ακυρώσει τη δήλωση συμφερόντων", δήλωσε ο Σχοινάς.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά, από το οποίο προέρχονται εκατομμύρια έγγραφα στα οποία περίπου εκατό εφημερίδες είχαν πρόσβαση, η εταιρία Rinconada δεν έχει καμία δραστηριότητα από το 2010.
Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είχε βρεθεί ήδη στο επίκεντρο μιας πολεμικής για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων το 2014, όταν παρουσιάστηκε για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που είναι αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα. Ο Κανιέτε είχε αναγκαστεί τότε να πουλήσει τις μετοχές που διέθετε σε δύο πετρελαϊκές εταιρίες, συνολικής αξίας 326.000 ευρώ.

Το όνομά του είχε εμφανιστεί, εξάλλου, σε μια έρευνα για κατάχρηση δημοσίων πόρων στην ισπανική εταιρία Acuamed, μια δημόσια επιχείρηση η οποία ανήκει 100% στο υπουργείο Γεωργίας, χαρτοφυλάκιο το οποίο κατείχε ο Κανιέτε στη διάρκεια της περιόδου που εξεταζόταν από την ισπανική δικαιοσύνη.

Στελέχη από 7 κόμματα συνδέονται με offshore εταιρείες

Στελέχη από επτά διαφορετικά κόμματα στη Βραζιλία κατονομάζονται ως πελάτες της εταιρείας με έδρα τον Παναμά που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου πιθανής φοροδιαφυγής, έγραψε σήμερα η εφημερίδα O Estado de S.Paulo.
Η εφημερίδα βρίσκεται μεταξύ των περισσότερων από 100 οργανισμών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που δημοσίευσαν αυτό το Σαββατοκύριακο λεπτομέρειες από τα 11,5 και πλέον εκατομμύρια έγγραφα τα οποία προέρχονται από τις αρχεία της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, η οποία εδρεύει στον φορολογικό παράδεισο του Παναμά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον κατάλογο των ονομάτων από τα αρχεία που διέρρευσαν συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί από το μεγαλύτερο κόμμα της Βραζιλίας, το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), το οποίο αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Ντίλμα Ρουσέφ την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον τα ονόματα στελεχών από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSDB), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην χώρα, αναφέρονται στα έγγραφα, όπως επίσης και στελέχη των κομμάτων PDT, PP, PSB, PSD και των κομμάτων PTB.

Στα έγγραφα δεν περιλαμβάνονται πολιτικοί του κόμματος της προέδρου Ρουσέφ, του Κόμματος των Εργατών (PT) αν και συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 57 πρόσωπα ή εταιρείες που βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από τις αρχές στη Βραζιλίας καθώς φέρονται να εμπλέκονται με την υπόθεση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA.