10 Μαΐου 2016

ΓΙΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ! Σε απεργία πείνας πάνω από 1.000 λάθρο στο Ελληνικό «για το άθλιο φαγητό και το νερό»

Σε μαζική απεργία πείνας προχώρησαν περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες τη Δευτέρα για να καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας Ελληνικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) πολλά παιδιά που στεγάζονται στο Ελληνικό καταλήγουν σε νοσοκομεία με πολυήμερη παραμονή μετά από πόνους στο στομάχι και πολλοί πρόσφυγες πάσχουν από διάρροια.

«Η ιατρική εξέταση είναι πλήρως ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές στο χώρο. Η γεύση του νερού διαφέρει από αυτό που πίνουμε σε άλλα μέρη από τις βρύσες. Αν το βράσεις για τσάι, μένει κάτι σαν λάδι στην επιφάνεια»,αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, επικαλούμενη αντιπροσωπεία των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, «η πραγματικότητα είναι ότι ο χώρος του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο κράτησης αφού οι πιέσεις για μη απομάκρυνση από το χώρο σε καθημερινό επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί».

Όπως καταγγέλλει, «χτίζεται σιγά-σιγά ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ με την απειλή σύλληψης από την Αστυνομία αν σε σταματήσει με ληγμένο χαρτί. Όλα έχουν λήξει αφού έχει περάσει ο μήνας από την χορήγηση τους  και ταυτόχρονα απειροελάχιστοι έχουν καταφέρει να πιάσουν γραμμή skype(!) για αίτηση ασύλου».