11 Μαΐου 2016

Κυριάκος: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο γιατί είπε ψέματα στους πολίτες-Δέσμευση για το χρέος υπήρχε απ'το 2012

«Η κυβέρνηση μας καταδικάζει σε ένα αέναο Μνημόνιο» - Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Εκτίμησε ότι η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια είναι ανέφικτη - Επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη, γιατί αποδέχεται το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων, αλλά και γιατί δεν έχει ανοίξει νωρίτερα η συζήτηση για το χρέος

Η δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια, που δεν είναι επιτεύξιμα, θα μας καταδικάσει σε ένα αέναο Μνημόνιο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2012 και πρόσθεσε ότι έχουν ευθύνη και οι Ευρωπαίοι για την μη τήρησή της.

Είπε ακόμη ότι είναι θετική η συζήτηση για το χρέος, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο, «ενώ το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι βαρύ και χωρίς να έχουμε πάρει συγκεκριμένη δέσμευση».

Αναφορικά με την πρόταση Ρέγκλινγκ για πληρωμή, από τον ESM, των χρεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, είπε ότι είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε κλείδωμα των χαμηλών επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής».

Το αίτημα για εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στις αιτιάσεις περί αλλαγής γραμμής από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου το πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, είναι το τίμημα της καθυστέρησης και της ύφεσης, δήλωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «είναι μία ανίκανη κυβέρνηση και πρέπει να φύγει».

«Δεν αλλάζει τίποτε στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το τίμημα της παραμονής της κυβέρνησης είναι βαρύ.

Αναφερόμενος στον «κόφτη» που θα μπει στις δαπάνες, είπε ότι «κόφτης πάντα υπήρχε, ωστόσο το θέμα είναι από που θα γίνουν οι περικοπές, και αν θα κοπούν σπατάλες».

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα είπε: «Συζητάμε για καλύτερη κατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα με εξοικονόμηση πόρων και δυναμικού και με εκχώρηση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα».

Είπε ότι οι σύμβουλοι των υπουργών αμοίβονται με υψηλές αμοιβές, «για να μπορεί ο κ. Τσίπρας να διορίζει τον κάθε κύριο Καρανίκα με ένα φτωχό βιογραφικό».

Εκτίμησε, δε, ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο, γιατί είπε ψέματα στους πολίτες, «φωτογραφίζοντας» τις κλούβες με τα ΜΑΤ που κλείνουν νυχθημερόν το δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου.

«Εγώ δεν θα πω πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει τίποτε στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. «Θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές με ένταση. Δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε αυτό, το αίτημα σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να συγκρουστούμε με μία κυβέρνηση και να οικοδομήσουμε μία πλατιά συμμαχία με τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη, γιατί αποδέχεται το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων, αλλά και γιατί δεν έχει ανοίξει νωρίτερα η συζήτηση για το χρέος. Απέδωσε, δε, την στάση των Ευρωπαίων στο δημοψήφισμα για το Brexit και στην ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία στην Ευρώπη.

«Δεν έχουμε επενδύσει στην αποτυχία, αντίθετα, λέμε στην κυβέρνση από το Νοέμβριο να κλείσει τη συμφωνία» δήλωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες της κυβέρνησης.

Υποστήριξε, δε, ότι το αίτημα του ΔΝΤ για τον «κόφτη» μπήκε στο τραπέζι μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου. «Μας ζητούν προληπτικά μέτρα, γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση» τόνισε.

Δεν αμφισβητώ τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ακόμη ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η δήλωσή του για το νόμισμα έδωσε βάση για παρερμηνείες.

Σημείωσε ακόμη ότι πέρυσι το καλοκαίρι η συνεισφορά του Προέδρου για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ήταν σε θετική κατεύθυνση.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα ένα ολοήμερο σχολείο στην Αργυρούπολη, εξήγησε πως «η επίσκεψη στο ολοήμερο σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της ΝΔ για τη δημόσια παιδεία».

«Υποβαθμίζονται τα ολοήμερα σχολεία και περιορίζεται το εύρος των δραστηριοτήτων τους, σε μία συγκυρία που πρέπει τα σχολεία να προσφέρουν ευκαιρίες. Η πολιτική της κυβέρνησης στο ολοήμερο σχολείο έχει ταξικό πρόσημο, και θίγει τους πλέον αδύνατους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών και μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό, σημείωσε ακόμη και υποστήριξε ότι, αν η κυβέρνηση μπορούσε, θα έκλεινε τα ιδιωτικά σχολεία.

http://www.protothema.gr/politics/article/577361/kuriakos-i-kuvernisi-mas-katadikazei-se-ena-aenao-mnimonio/