09 Μαΐου 2016

ΟΛΟ ΝΙΚΕΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ! Ντάιζελμπλουμ: Μετά το 2018 και αν αποφάσεις για το χρέος-Να νομοθετηθεί ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων-Τι προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος


Ντέισελμπλουμ: Πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων


Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τονίζοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία.
Ειδικότερα, γαι τα προληπτικά μέτρα σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα, ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Τρίτον συμφωνήσαμε ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και την χώρα».
Για το χρέος ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης και τη χρονική στιγμή εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί.
Απέκλεισε κατηγορηματικά «κούρεμα» του χρέους και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εφαρμογή σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί.
«Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσε. Όπως είπε «ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις».
Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρχει εξέταση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μέσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
«Συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος λυμένες. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε.
Υπογράμμισε πως «μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα. Αυτά στο τέλος του 2018».
Σημείωσε «δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν».
«Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.


Τι προβλέπει η έκθεση βιωσιμότητας των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος


Την έκθεση των Ευρωπαίων πιστωτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το βάρος του χρέους. Τα αποτελέσματα αυτής "της ανάλυσης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα", σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση για μια πρώτη συζήτηση στο Eurogroup.

Το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό μέχρι και 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή να πέσει χαμηλά, ακόμη και στο 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια επίσημη ανάλυση της τροχιάς του χρέους της χώρας. Πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση που προμηνύει δύσκολες συζητήσεις μπροστά στο ενδεχόμενο της ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη την έκθεση.

Η έκθεση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αξιολογεί πού θα κυμανθεί η αναλογία του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σε κάθε μία περίπτωση έως το 2060.

Η ανάλυση δείχνει ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 62,6% του ΑΕΠ. Αυτό φυσικά είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο γιατί σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο μπορεί να εκτιναχθεί στο 258,3% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2060.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, πάντως, το οποίο υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τους όρους του προγράμματος διάσωσης, το χρέος της θα κορυφωθεί φτάνοντας στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 και θα μειωθεί στο 104,9% του ΑΕΠ έως το 2060.