06 Μαΐου 2016

Η αναλογιστική μελέτη Κατρούγκαλου αποκαλύπτει: 2,7 δις η ζημιά ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό

Σήμερα συνεχίζεται στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που φέρνει νέες αιματηρές περικοπές για συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι ενδεικτικό πως ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου αντιπαρέβαλε τις αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος του 2014 με αυτές που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για το 2016.
«Η αναλογιστική μελέτη του 2014 έλεγε πως για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό απαιτούνται περικοπές 300 εκατ. ευρώ. Η αντίστοιχη μελέτη του 2016 μιλά για ανάγκη λήψης μέτρων 3 δις ευρώ. Η διαφορά των 2,7 δις ευρώ μέτρων αποτελεί δική σας ευθύνη» είπε ο κ. Οικονόμου προς τον κ. Κατρούγκαλο με τον υπουργό να επιχειρεί να απαντήσει λέγοντας ότι «παραλάβαμε ταμεία με έλλειμμα 9% του ΑΕΠ». Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε «έρχονται περικοπές πάνω από 2 δις ευρώ αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα ακουμπήσουν το 90% των ασφαλισμένων. Το θαύμα των πέντε άρτων» ενώ ο κ. Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως «αιτία πολέμου».

Εκτός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στο ασφαλιστικό τροπολογία που θα φέρνει νέο τσεκούρι στο όριο του αφορολόγητου.