13 Μαΐου 2016

ΠΣΟΦΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ! Φόρος 29% στις προσωπικές εταιρείες, εισφορές 26,95% για τα μέλη δ.σ.

Εξομοιώθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι των περ. β’, δ’, ε’, στ’ και ζ’ του άρθρου 45 (προσωπικές εταιρείες, μονοπρόσωπες, ομόρρυθμες κλπ) που τηρούν απλογραφικά βιβλία με εκείνους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Για τις συγκεκριμένες εταιρίες δεν θα ισχύουν πλέον οι δύο συντελεστές (26%-33% (για κέρδη άνω των 50.000) αλλά μόνο ο συντελεστής 29% για το σύνολο των κερδών.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί, τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές στις εταιρείες αυτές που δεν έχουν εργαζόμενους κατά βάση αλλά διαθέτουν διοικητικό συμβούλιο. Εκεί ενδεχομένως τα μέλη του δ.σ. να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές 26,95% για κύρια σύνταξη και για τον κλάδο υγείας, ποσοστό που υπολογίζεται στα κέρδη της εταιρείας.

Αντί δηλαδή των εισφορών που κατέβαλαν στον ΟΑΕΕ (ανάλογα με την ασφαλιστική τάξη) θα πρέπει να πληρώνουν ποσοστό επί των κερδών της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται οι εφαρμοστικοί νόμοι και οι διευκρινίσεις ώστε να γνωρίζουν και οι ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλουν.