26 Μαΐου 2016

Πανούτσος: Υπάρχουν 2 δρόμοι για τη χούντα... ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον δεύτερο

Υπάρχουν δύο δρόμοι προς το απολυταρχικό κράτος. Ο ένας, ο απότομος, με πραξικόπημα που καταλύει την δημοκρατία, όπως τις 21ης Απριλίου. Ο δεύτερος είναι ο σταδιακός. Ενα κόμμα εκλέγεται σταδιακά καταλύει τις εξουσίες μέχρι να καταργήσει και τις εκλογές, είτε να τις μεταβάλει σε τυπική διαδικασία, όπως γινόταν στα κομουνιστικά καθεστώτα.
Ο δεύτερος τρόπος εκμεταλλεύεται την φυσική ροπή του ανθρώπου να καθησυχάζει τον εαυτό του, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει του και δεν πρέπει να ανησυχεί. Στην ίδια λογική που κάποιος όταν ανακαλύψει ένα περίεργο σπυράκι αντί να το κοιτάξει στον γιατρό αποφασίζει να μην το βλέπει. .

Ο αποκλεισμός του Τύπου από την Ειδομένη πολιτικά είναι ανησυχητικός. Οχι μόνο ο κόσμος αποκλείστηκε η ενημέρωση αλλά επειδή η ενημέρωση γίνεται επιλεκτικά από την ΕΡΤ και από την αστυνομία που σήκωσε βιντεάκι της εκκένωσης στο youtube.

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η αντιπολίτευση. Θα βγάλει μια από τις συνηθισμένες οργίλες ανακοινώσεις «ο Τύπος φιμώνεται», «κινδυνεύει η ελευθεροτυπία» και στα τετριμμένα ή θα απειλήσει αποχώρηση από την Βουλή καταγγέλοντας σε δημοκρατική εκτροπή.

Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ετσι έπρεπε να γίνει γιατί ο Τύπος (ΕΡΤ και ΑΠΕ δεν λογαριάζονται) θα μπλεκόταν στα πόδια της αστυνομίας ή προχωράμε σε μια ελεγχόμενη από την κυβέρνηση ενημέρωση ; Να μιλήσει αν έχει κάτι σαφές να πει ή να κάνει. Οπως προσωρινή αποχώρηση από την Βουλή, επίσημη καταγγελία για πολιτειακή παρέκκλιση στην Ευρώπη.

Τα δύο τελευταία είναι δραστικές κινήσεις αλλά και αυτό που συμβαίνει δεν είναι συνηθισμένο.

Η επιχείρηση της εκκένωσης ήταν επιβεβλημένη. Η πραξικοπηματική απόφαση της κρατικά αποδεκτής οπτικής ενημέρωσης είναι απαράδεκτη.
Antonis Panoutsos