10 Μαΐου 2016

ΚΑΙ ΣΤΑ 4 ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ! Θα ψηφιστούν όλα πριν από τις 24 Μαΐου - Κόφτης, "κόκκινα" δάνεια και έμμεσοι φόροι!

- Νομοσχέδιο "σκούπα" φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου
- Θα περιλαμβάνει τον μηχανισμό "κόφτη", τα "κόκκινα" δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τους έμμεσους φόρους
- Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος στο επόμενο Eurogroup
- Βεβαιότητα ότι η δόση θα είναι "πολύ πάνω" από τα 5,7 δισ. ευρώ
- Αποθέωση... Τσίπρα σε Τσακαλώτο, Σταθάκη, Χουλιαράκη και Κατρούγκαλο
- Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του

"Τρέχει" να νομοθετήσει τον μηχανισμό "κόφτη" η κυβέρνηση για να είναι... έτοιμη για το Eurogroup της 24ης Μαΐου με την ελπίδα πως οι Ευρωπαίοι θα δώσουν κάτι... περισσότερο για το χρέος. Στο πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι (10.05.2016) υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες από τη Βουλή νομοσχέδιο "σκούπα", το οποίο θα περιλαμβάνει τον μηχανισμό "κόφτη", τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τους έμμεσους φόρους.

Στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία πως στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος και πως ο οδικός χάρτης που θα αποφασιστεί τελικά, θα είναι αυτοματοποιημένος, όπως και στον "κόφτη" για τα δημοσιονομικά. Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμάται από την κυβέρνηση, πως όταν ένας κύκλος τελειώνει, το θέμα του χρέους θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, αλλά θα συνδέεται με την πορεία της οικονομίας όπως και ο μηχανισμός για τον... "κόφτη".

Όπως τόνιζαν μάλιστα κυβερνητικές πηγές, ήδη στο EuroWorking Group ξεκίνησε από σήμερα Τρίτη η προετοιμασία για το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Επίσης, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη (σχεδόν) βεβαιότητα ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι πολύ πάνω, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, από τα 5,7 δισ. ευρώ και επαναλάμβαναν πως έτσι θα μπορέσει το δημόσιο να αποπληρώσει κάποιες από τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Λίγο πριν τελειώσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα στις ομάδες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Κυβερνητική πηγή μάλιστα τόνιζε πως «πλέον μιλάμε για νέα στελέχη, τα οποία είναι οι τεχνοκράτες του μέλλοντος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, κάλεσε τους υπουργούς του, με το σταδιακό απεγκλωβισμό από τις διαπραγματεύσεις, να αφοσιωθούν από την προώθηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, αποφασίστηκε να γίνει νέο υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Μάιο για να οριστικοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ