30 Μαΐου 2016

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν μετά από 42 χρόνια τα λείψανα 15 καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Μετά από 42 χρόνια ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 15 Ελλήνων καταδρομέων του αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ, το οποίο καταρρίφθηκε το 1974 από φίλια πυρά. Υπολείπεται η ταυτοποίηση για τρεις ακόμη επιβαίνοντες στο αεροσκάφος
Ταυτοποιήθηκαν, με τη μέθοδο του DNA, τα λείψανα 15 Ελλήνων καταδρομέων οι οποίοι επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά. Υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα 3 επιβαινόντων στο αεροσκάφος.

Ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου είπε ένα μεγάλο συγνώμη, εκ μέρους της πολιτείας, «προς τις οικογένειες των ηρώων μας, για τη μεγάλη καθυστέρηση να προχωρήσουμε σ’ αυτή την ανασκαφή».

Στη δήλωση του, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επιστημονικές διαδικασίες ταυτοποίησης των λειψάνων που είχαν εκταφεί το περασμένο καλοκαίρι από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

«Ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA λείψανα, κάποια σχεδόν ολοκληρωμένα, που ανήκουν σε 15 Ελλαδίτες καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά. Ο αριθμός αυτός αποτελούσε το στόχο της ανασκαφής του Τύμβου. Από τους 31 καταδρομείς και μέλη του πληρώματος, ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 28», πρόσθεσε.

Υπολείπεται, συνέχισε ο κ. Φωτίου, ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα 3 επιβαινόντων του αεροσκάφους.

«Εκτιμούμε ότι τα λείψανα τους τα κατέχουν άλλες οικογένειες στην Ελλάδα ή περιλαμβάνονται στα λείψανα, που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν μέχρι σήμερα λόγω επιστημονικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από χημικές ουσίες με τα οποία ψεκάζονταν στο παρελθόν».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί την αρχή του τέλους του τελευταίου κεφαλαίου της τραγωδίας που βίωσαν οι οικογένειες για σχεδόν μισό αιώνα.

«Οι οικογένειες των ηρώων μας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, θα ενημερωθούν το συντομότερο για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων. Στη συνέχεια θα προβούμε σε όλες τις διευθετήσεις για τη μεταφορά των λειψάνων στην Ελλάδα όπου θα ταφούν με όλες τις τιμές που αξίζουν και δικαιούνται οι ήρωες του έθνους.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, στη δική του δήλωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κυπριακή Κυβέρνηση, «για όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που άρχισε με την έναρξη των ανασκαφών και απ` ό,τι φαίνεται ολοκληρώνεται σήμερα», όπως είπε.

«Και φυσικά όλα τα στελέχη της κυπριακής Κυβέρνησης, και όλους εκείνους που βοήθησαν στο να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων αυτής της τραγωδίας. Καθήκον δικό μας, πλέον, είναι να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε με δέος τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων, να τους δώσουμε τη σωστή ενημέρωση ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παρά πάνω. Οι στιγμές αυτές είναι στιγμές που απαιτούν πολλή σκέψη, περισυλλογή, τουλάχιστον όμως, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε», συμπλήρωσε.

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ