21 Μαΐου 2016

Με 42 δισ. δολάρια η Bayer εξαγοράζει τη Mosanto και ανοίγει την «κερκόπορτα»Bayer

Στα σκαριά βρίσκεται εξαγορά μαμούθ που μπορεί να αλλάξει τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και τον διατροφικό χάρτη. Η Bayer ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής Mosanto που είναι γνωστή για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους που αναπτύσσει.
Φήμες για την κίνηση αυτή διέρρεαν εδώ και μέρες, όμως χθες η πλευρά της Monsanto επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει να εξετάζει την προσφορά, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ανακοινωθεί.

Mε την ανακοίνωση της κατάθεσης πρότασης εξαγοράς οι μετοχές της Monsanto ανέβηκαν κατά 7,6% ενώ οι μετοχές της Bayer έκαναν «βουτιά» 8%, κάτι που αντανακλά τον φόβο των επενδυτών ότι η εταιρεία θα χρειαστεί να αυξήσει το ήδη υψηλό δανειακό της βάρος (17,5 δισ. δολ.) για να χρηματοδοτήσει τη εξαγορά της Monsanto, επιδεινώνοντας τη χρηματοοικονομική της θέση.

Αν και το τίμημα δεν έγινε γνωστό, είναι βέβαιο ότι θα υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Monsanto που ανέρχεται σε 42 δισ. δολ., με τους αναλυτές να τοποθετούν τον πήχη στα 57-65 δισ. δολ. Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο εταιρειών τελεσφορήσουν και εάν ξεπεραστούν οι ενστάσεις των υπηρεσιών Ανταγωνισμού στις ΗΠΑ και αλλού, θα οδηγήσουν στη δημιουργία του μεγαλύτερου προμηθευτή σπόρων και αγροχημικών στον κόσμο.

Η είδηση έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των αμερικανικών αρχών καθώς πιθανότατα αντιβαίνει στους όρους που έχουν τεθεί ενάντια στη δημιουργία καρτέλ. Πιο συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο δραστηριοποίησης που είναι το πατεντάρισμα σπόρων και ακόμη πιο συγκεκριμένα στις πατέντες των σπόρων της σόγιας, του βαμβακιού και της ελαιοκράμβης (canola).

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή η UBS (έχει σημαντικό μερίδιο στην Bayer) εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για το βάρος που θα αναλάβει η εταιρεία με μια τέτοια εξαγορά, ενώ η Deutsche Bank ανέφερε ότι η κίνηση αυτή ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο στους μετόχους της Bayer που ασχολούνται με το κομμάτι της υγείας και του φαρμάκου.