11 Μαΐου 2016

68€ καταθέσεις ο Τέρενς, τα άλλα τα'χει κάτω απ'το στρώμα-Μας κυβερνούν... αριστεροί της μπουρζουαζίας με «θολά» πόθεν έσχες

Ζάμπλουτοι υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές, που θέλουν να κρυφτούν και ίσως να κρύψουν πράγματα, κρατούν τις τύχες της χώρας - Οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις των Αποστόλου, Κουρουμπλή και Φωτίου - Το... παράδοξο με Γεροβασίλη και Κουίκ

Ζάμπλουτοι υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές, που θέλουν να κρυφτούν και ίσως να κρύψουν πράγματα, κρατούν τις τύχες της χώρας.

Το γεγονός ότι στη διακυβέρνηση ανήλθε η Αριστερά, μετά τις εκλογές του 2015 -με ολίγη από εθνικιστική δεξιά- δεν άλλαξε στο παραμικρό την... ταξική σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας. Όπως και με τα παραδοσιακά αστικά κόμματα, έτσι και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στις κρίσιμες θέσεις εξουσίας είναι εκπρόσωποι ανώτερων στρωμάτων, παράγοντες μίας νέας νομενκλατούρας, με μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες, με ό,τι σημαίνει αυτό για την κατανόηση των λαϊκών προβλημάτων και προσδοκιών.

Πρόκειται για μία Αριστερά της... μπουρζουαζίας και των σαλονιών, με λυμένα προβλήματα και μάλλον χόμπι στην... επανάσταση. Χωρίς κανένα προσωπικό βίωμα ή και συναίσθηση για τα προβλήματα των μέσων, μικρομεσαίων και αδύναμων Ελλήνων, εκείνων δηλαδή, στο όνομα των οποίων ομνύουν.

Είναι συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις, αλλά και τεράστια τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την περιουσιακή κατάσταση των κυβερνώντων, μετά τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Από μία πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων πόθεν έσχες που ανακοινώθηκαν μόλις σήμερα, με σχεδόν ενάμιση χρόνο καθυστέρησης, γίνεται μάλλον φανερό γιατί υπήρξε και γιατί ήταν σκόπιμη όλη αυτή η κωλυσιεργία. Γιατί δηλαδή, αντί η Αριστερά της διαφάνειας και του... δημόσιου ελέγχου να επιβάλει συσκότιση και επί μήνες για τα πόθεν έσχες -ενώ θα έπρεπε αμέσως να δώσει εντολή για την ανακοίνωσή τους- απελευθέρωσε μόλις τώρα ένα υλικό που αφορά στην περιουσιακή κατάσταση του 2012, που θα έπρεπε να ανακοινωθεί το 2013: η περιουσιακή και εισοδηματική εικόνα δεκάδων αριστερών βουλευτών είναι εντελώς δυσανάλογη και αναντίστοιχη με το επαναστατικό και λαϊκό προφίλ, που ήθελαν να καλλιεργούν και να εμφανίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές μόνο παιδιά του... λαού δεν είναι και, άρα, είναι πιθανόν η δημοσιοποίηση να έπληττε την εικόνα των ριζοσπαστών, που ήθελαν να πλασάρουν. Εκτός κι αν ισχύει και αυτό που λένε πολλοί, ότι κάποια κρίσιμα πόθεν έσχες υπουργών έπρεπε να... διορθωθούν πρώτα και να γίνει ο κατάλληλος χειρισμός τους, όπως εκείνο του Γιώργου Σταθάκη με τα... ξεχασμένα ακίνητα και εκατομμύρια.

Στην κατηγορία των πάμπλουτων δεν ανήκουν μόνο οι γνωστές από τα παλιά περιπτώσεις, όπως είναι του Γιώργου Σταθάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Πάνου Καμμένου και άλλων. Είναι και υπουργοί, όπως ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μεταξύ άλλων διαθέτει καταθέσεις 400.000 ευρώ και εισοδήματα 96.000 ευρώ (!!!), ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με ακίνητη περιουσία άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ σε αντικειμενικές αξίες και εισόδημα το 2012 περίπου 195.000 ευρώ! Η Θεανώ Φωτίου δήλωσε εισόδημα 100.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ.

O Γιάννης Αμανατίδης διέθετε με τη σύζυγό του χαρτοφυλάκιο με αξία αποτίμησης 475.801,35 ευρώ και 34.036,34 δολάρια, ενώ είχε και οικογενειακές τραπεζικές καταθέσεις ύψους 191.500 ευρώ, αυξημένες κατά 134.900 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Σταύρος Κοντονής είχε καταθέσεις 151.900 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων του ξεπερνά τις 450.000 ευρώ.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ δήλωσε εισόδημα περί τα 100.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία περίπου 750.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας!

Σημειωτέον, ότι υπάρχουν πολλοί σημερινοί υπουργοί, που δεν ήταν υπόχρεοι για δήλωση πόθεν έσχες για το 2012 και ορισμένοι εξ αυτών, μόνο για φτωχοί δεν λογίζονται, με κορυφαία παραδείγματα τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Πάνο Σκουρλέτη ή και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Άλλοι υπουργοί που δεν ήταν υπόχρεοι δήλωσης είναι ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Τόσκας, ο Αριστείδης Μπαλτάς κ.ά.

Η κρυψίνοια όμως δεν σταματά εδώ. Από τις δηλώσεις πόθεν έσχες που ανακοινώθηκαν έχουν αφαιρεθεί οι διευθύνσεις των ακινήτων, που κατέχουν οι υπουργοί και οι βουλευτές. Ως ένα βαθμό, αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος επιθέσεων.

Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο για προφανείς λόγους να αναφέρεται εάν το κάθε ακίνητο είναι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, κάτι όμως που το απέφυγε η αρμόδια επιτροπή, άγνωστο γιατί.

Από την πρώτη μελέτη προκύπτουν κάποια εύλογα, με βάση την κοινή λογική, ερωτηματικά, τα οποία ίσως θα έπρεπε να εξετάσει η επιτροπή, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στα πόθεν έσχες -αυτό άλλωστε είναι και το νόημα των δηλώσεων αυτών και όχι μία απλή υποχρέωση για τα μάτια του κόσμου.

Ερωτηματικά, για παράδειγμα, για το πώς γίνεται κάποιοι πολιτικοί να δηλώνουν τεράστια εισοδήματα και ενώ δεν υπάρχει στο μεταξύ μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, να μην αποτυπώνεται αυτή η αποκόμιση πλούτου στις καταθέσεις τους -εκτός κι αν έχουν επιλέξει να τα έχουν στο μαξιλάρι τους, όπως άλλωστε πολλοί Έλληνες έκαναν τα τελευταία χρόνια, υπό το φόβο της τραπεζικής κατάρρευσης. Ένα από τα κορυφαία παραδείγματα που εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση είναι της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία δηλώνει εισόδημα με τον σύζυγό της περίπου 150.000 ευρώ για το 2012, αλλά στις τραπεζικές της καταθέσεις εμφανίζει ποσό μόλις 13.500 ευρώ περίπου -εκτός κι αν τα «έφαγε» όλα στα μπουζούκια, που είναι η αγαπημένη της διασκέδαση!

Αλλά και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ενώ δηλώνει με τη σύζυγό του εισοδήματα 120.000 ευρώ, έχει σε τραπεζικές καταθέσεις μόλις... 68 ευρώ (εξηνταοκτώ ευρώ!!!).