11 Μαΐου 2016

Τουρκία: Συρματόπλεγμα και ανιχνευτής μετάλλων στο ναό της Αγίας Τριάδας λόγω τζιχαντιστών

Προληπτικά μέτρα υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης - Άγνωστος εισέβαλε στον πρόναο της εκκλησίας φωνάζοντας στα τουρκικά

Ενισχύονται τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας σε χριστιανικούς ναούς της Τουρκίας, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάλεσε προ ημερών τις τουρκικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πιστών κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα, ζητώντας την ενίσχυση της προστασίας των χριστιανικών ναών της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ο ναός της Αγίας Τριάδας, ο οποίος αποτελεί καμάρι για την ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης με περίπου 300 ενορίτες, «θωρακίστηκε» με συρματόπλεγμα, αλλά και ειδικό σαρωτή μεταλλικών αντικειμένων ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε βίαιο περιστατικό κι η εισβολή ενόπλου.


Υπενθυμίζεται πως στον ναό της Αγίας Τριάδας, την Κυριακή των Βαΐων άγνωστος προκάλεσε αναστάτωση όταν εισήλθε στον πρόναο φωνάζοντας στα τουρκικά.

Το protothema.gr επικοινώνησε με έφορο της επιτροπής του ναού, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό εξηγώντας πως ο άνδρας που φορούσε φέσι και μικρό ράσο, μπήκε στον νάρθηκα της εκκλησίας φωνάζοντας: «Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να μπει μέσα».

Αφού έσβησε μερικά κεριά, οι εργαζόμενοι του ναού τον σταμάτησαν, κάλεσαν την αστυνομία και ο άγνωστος, ο οποίος πιθανώς αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, συνελήφθη.

Ο έφορος επισήμανε πως ο άγνωστος δεν ήταν τζιχαντιστής, δεν έφερε μαχαίρι και δεν ήταν απειλητικός.

Ωστόσο, τόνισε πως ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός, χωρίς εντούτοις -όπως διευκρίνισε- αυτό να σημαίνει πως υπάρχει συγκεκριμένη απειλή κατά των Ελληνορθόδοξων χριστιανών που ζουν στην πόλη, προσθέτοντας βέβαια πως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

Παρ΄όλα αυτά, οι επιθέσεις ακόμα και «μοναχικών λύκων» που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος προκαλούν ανησυχία στην ελληνική πλευρά.

Δανάη Δασοπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ