09 Μαΐου 2016

Στη σύσταση εθνικού μητρώου υποψηφίων βουλευτών προχωρά ο Κυριάκος-Αυτοί στριμώχνονται για υποψηφιότητα στη Β'Αθηνών

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στο κεντρικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, με αρκετούς να υποστηρίζουν το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα δύσκολα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωστής Χατζηδάκης, επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Secret», την επόμενη εβδομάδα δρομολογείται η έναρξη της διαδικασίας επιλογής των νέων προσώπων που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις επόμενες εκλογές.  Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η υλοποίηση ενός προγράμματος αξιολόγησης προσώπων προκειμένου να συσταθεί το εθνικό μητρώο υποψήφιων βουλευτών, όπως εγκρίθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών (πλην των νυν εκλεγμένων μελών του Κοινοβουλίου) θα γίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη βάσει ενός συστήματος αξιολόγησης, ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη των τοπικών μελών.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή των κοινωνιών ανά νομό στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. «Στόχος είναι να αναζητηθούν νέα και φρέσκα πρόσωπα σε κάθε περιοχή, άνθρωποι προερχόμενοι από την κοινωνία, την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και την αγορά, που θα σηματοδοτήσουν τη νέα Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη», αναφέρουν στελέχη που συμμετέχουν στις εν λόγω διεργασίες.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα Δημοκρατία: Αυτοί είναι οι νέοι υποψήφιοι στη Β’ Αθηνών

Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά στη Συγγρού ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για αυτό των πρόωρων εκλογών. Ήδη, όπως ενημερώνεται το «Π», έχει γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα, ενώ«μαγιά» θα αποτελέσουν και τα 700 στελέχη που ενεπλάκησαν στις ομάδες εργασίες του προγράμματος, ύστερα από πρόσκληση της Συγγρού, και μπορεί να υπηρετήσουν τη διεύρυνση που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί την ανανέωση των «γαλάζιων» συνδυασμών, ενώ μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στη Β΄ Αθηνών, που πολλοί ήδη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να κατέβουν για πρώτη φορά ή για να επανέλθουν στις λίστες.

Μάλιστα, στην πλειονότητά τους πρόκειται για στελέχη που βοήθησαν στην εσωκομματική μάχη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ και πολλά απο αυτά έχουν θέση και στο οργανόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οικονόμου και Κωστόπουλος

Ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι πάλι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών. Ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού είχε κατέβει στη Β΄ Αθηνών και στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου, που ήταν με λίστα, ενώ ήταν πρώτος σε ψήφους στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας το 2012, όταν ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΣΥ(Δημοκρατική Συμμαχία) αλλά δεν μπήκε στη Βουλή, αφού το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη δεν είχε πιάσει το όριο εισόδου.

Όμως, και ο γραμματέας των Επιστημονικών Φορέων, ο Νίκος Κωστόπουλος, θα κατέβει στη Β΄ Αθηνών. Ο ίδιος είναι περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στις εκλογές του 2012. Στο ενδιάμεσο, πάντως, έχει διατελέσει εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΕΚΑΒ και γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας,όμως, επιθυμεί να είναι υποψήφιος και ο Τάσος Γαϊτάνης. Ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας και δημοτικός σύμβουλος από το 2006, ενώ κατά την εσωκομματική μάχη ήταν ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εφορευτική Επιτροπή.

Το ενδεχόμενο,όμως, να κατέβει στη Β΄ Αθηνών εξετάζει και ο γραμματέας Οργανωτικού, Βασίλης Σπανάκης. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Μοσχάτου, καθώς και το 2010 στον διευρυμένο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Ο Βασίλης Σπανάκης έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΗΣΑΠ, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων

Μεταξύ όμως των στελεχών που φαίνεται να προωθεί η ηγετική ομάδα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, είναι και ο Μανώλης Γραφάκος. Ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων είναι πολιτικός φίλος του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ πρόσφατα ανέλαβε και αναπληρωτής στη Γραμματεία Προγράμματος της ΝΔ.

Ο σημερινός γραμματέας Παραγωγικών Φορέων, Βασίλης Ξυπολυτάς, δείχνει ενδιαφέρον για την ίδια περιφέρεια. Ο σημερινός αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο ΕΚΑΒ, ενώ έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας.

Ένα νέο πρόσωπο που ακούγεται έντονα για τη Β΄ Αθηνών είναι και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο 29χρονος πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ εσωκομματικά στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώμετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, δεν ανέλαβε κάποια θέση στο οργανόγραμμα, παρά το γεγονός ότι του προτάθηκε. Ο ίδιος, πάντως, είναι στη Συγγρού και εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Τέλος, έντονο ενδιαφέρον για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δείχνει και ο Σάκης Ιωαννίδης. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που στις επόμενες εκλογές επιθυμεί να πολιτευτεί, φαίνεται να επιλέγει τη Β΄ Αθηνών, σε σχέση με τη γενέτειρά του, τη Δράμα.

Ο Σάκης Ιωαννίδης θα στηριχθεί σε πυρήνες της Νεολαίας που του έχουν απομείνει, με το βάρος να πέφτει στην Πάντειο.

Στη Β΄ Αθηνών,όμως, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μετακινηθούν από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο Θόδωρος Φορτσάκης με τη Νίκη Κεραμέως. Ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ήδη έχουν ενημερωθεί απο τη Συγγρού και προετοιμάζουν το έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, στη Συγγρού μπορεί να καθαρίζουντα «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια, αλλά το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Αν ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάσει και πάει σε πρόωρες εκλογές έως τα τέλη Ιουλίου, τότε οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα και όχι με σταυρό. Αυτό δυσχεραίνει τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση, αφού δεν θα μπορεί να αλλάξει τις πρώτες θέσεις σε κάθε νομό, τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο επιλαχόντα. Κάτι που θα δυσκολέψει περαιτέρω τις αλλαγές αλλά και τις μεταγραφές που ετοιμάζει η Συγγρού.

Του Γιώργου Σιαδήμα

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ