10 Μαΐου 2016

Οι σαραντάρηδες πολιτικοί κερδίζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους

Ανδρουλάκης, Δούρου, Κεφαλογιάννη, Κικίλιας, Κωνσταντινόπουλος, Καραμανλής, Μπακογιάννης, Παπαμιμίκος, Παπαδόπουλος, Σακελλαρίδης είναι τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα
Παλαιότερα, ο πολιτικός έπρεπε να έχει «πολλά κιλά» εμπειρίας από τη ζωή, κάτι που φαινόταν ιδιαιτέρως από την ηλικία του και από τα χρόνια που περνούσε στον πολιτικό αγώνα. Όσο περνούν οι γενιές, γίνεται σαφές ότι οι ψηφοφόροι στρέφονται σε αυτούς που παλαιότερα αποκαλούνταν «νέοι» πολιτικοί ακριβώς για το λόγο του ότι δεν είχαν εμπειρία. Πλέον δεν χρειάζεται ένας ιδιαιτέρως μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος για να εκπροσωπήσει έναν ψηφοφόρο. Καθώς εξελίσσεται η κοινωνία, υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους που ακολουθούν τις εξελίξεις και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους πολιτικούς που βρίσκονται ακόμα σε νεαρή πολιτικά ηλικία.

Αυτό αποδεικνύεται και αν παρατηρηθούν τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην έρευνα της prorata που εξετάζει τη δημοφιλία δέκα πολιτικών, οι οποίοι βρίσκονται στο κρίσιμο ηλικιακό όριο των σαράντα ετών. Πρόκειται για πρόσωπα που γεννήθηκαν από το 1974 ως το 1976. Είναι οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Ρένα Δούρου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Κώστας Μπακογιάννης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στο διάστημα 18-25 Απριλίου 2016, ζητήθηκε από 505 ανθρώπους να αξιολογήσουν αυτούς τους δέκα πολιτικούς. Δόθηκαν ως επιλογές οι παρακάτω τέσσερις ιδιότητες: φθαρμένος, ικανός, κομματικός, δυναμικός. Δόθηκε η δυνατότητα επιλογής «Δεν τον γνωρίζω».




Ο Κώστας Μπακογιάννης (περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας) και η Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ) έρχονται πρώτη στο κριτήριο της ικανότητας, ενώ πολύ σημαντικά ποσοστά μη αναγνωρισιμότητας συγκέντρωσαν οι προερχόμενοι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δηλαδή οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης. Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος καταγράφηκε ως ο πλέον φθαρμένος και η Ρένα Δούρου ως η πλέον κομματική.