24 Μαΐου 2016

Ο Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Ακιντζί-Ακιντζί: Υπέρμετρες οι αντιδράσεις του Αναστασιάδη

Ο λόγος είναι τα διαδραματισθέντα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο κ. Ακιντζί προσκλήθηκε στο δείπνο με τους ηγέτες κρατών, με αποτέλεσμα να αρνηθεί τελικά να παραστεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με αφορμή τα διαδραματισθέντα στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσκλήθηκε στο δείπνο ο κ. Ακιντζί στο δείπνο με τους ηγέτες κρατών.

Η Λευκωσία επιρρίπτει ευθύνες και στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος γνώριζε για τη πρόσκληση Ακιντζί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος δεν παρευρέθηκε τελικά στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της παρουσίας του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δεν επιθυμούσε να «νομιμοποιήσει» με την παρουσία του τον ηγέτη της τουρκοκρατούμενης περιοχής της μεγαλονήσου. Όταν ενημερώθηκε ότι στη λίστα των προσκεκλημένων θα βρίσκεται και ο Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε πως δεν θα δώσει το «παρών», παρ' ότι συνομιλεί μαζί του στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Ο κατοχικός ηγέτης ταξίδεψε το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βολκάν Μποζκίρ. Ο Ακιντζί είχε εκφράσει άποψη και μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κύπρο, λέγοντας πως πλέον η ηγεσία θα πρέπει να επικεντρώσει στη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, ισότητας και ασφάλειας».

Ακιντζί: Υπέρμετρες οι αντιδράσεις του Αναστασιάδη

«Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν γίνεται να στριμωχθεί μόνο στη νεκρή ζώνη της Κύπρου», δήλωσε

Υπέρμετρες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Μουσταφά Ακιντζί, για την παρουσία του στο δείπνο που παρέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου του ΟΗΕ. Ο κ. Ακιντζί είπε και πως δεν γίνεται να στριμωχθεί ο τουρκοκυπριακός «λαός» μόνο στη νεκρή ζώνη στη Κύπρο.

Υπενθύμισε ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε συναντηθεί και τον Ιανουάριο στο Νταβός. Στη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, ανέφερε, είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τις εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για το πως μπορούν να αξιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου για την οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει αναφέρει πολύ συχνά ότι δίδει πολύ σημασία. Αυτή η περίοδος των 7 μηνών, πρόσθεσε, δεν είναι σημαντική μόνο σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και για τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2016 λήγει και η θητεία του Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία του εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του βλέποντας το πρόβλημα για το οποίο έχει προσπαθήσει και ο ίδιος πολύ, να λύνεται.

«Εργαζόμαστε για την λύση» είπε ο Μουσταφά Ακιντζί και «σε αυτό το πλαίσιο ήταν η συνάντησή μας με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές μας χωρίς να το βάζουμε κάτω. Ωστόσο δεν είναι σωστό να μην υπογραμμίσω ότι πραγματικά δεν έχει νόημα να μην μπορεί να χωνευτεί η παρουσία μας εκεί. Πρέπει αντί να κινούμαστε και να αντιδρούμε με συναισθηματισμό να προχωρούμε μπροστά με κοινή λογική». Επανέλαβε δε ότι οι εκλογές στη Κυπριακή Δημοκρατία τέλειωσαν, η νέα Βουλή δημιουργήθηκε, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις εκλογές και να επικεντρωθούμε στη λύση, να εργαστούν με γρήγορους ρυθμούς για να αφήσουν πίσω τους και τα υπόλοιπα κεφάλαια και να δημιουργήσουν πλέον σε συνεργασία τις προϋποθέσεις για λύση. «Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά» σημείωσε, «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας γι` αυτό. Θα εργαστούμε όσο καλύτερα γίνεται την επόμενη περίοδο για να πραγματοποιηθεί».

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών στις 27 Μαΐου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι γι` αυτούς δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθεί. Εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, συνέχισε, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Σημείωσε δε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή που έκανε δηλώσεις δεν είχε τέτοιου είδους πληροφόρηση, έμαθε μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την συνάντηση με τον κ. Έιντε λέγοντας πως αυτή είναι «δική τους απόφαση. Εμείς θα συναντηθούμε με τον κ. Έιντε το πρωί της Πέμπτης».

Σε παρατήρηση ότι υπήρξαν δημοσιεύματα στον ελληνοκύπριακό Τύπο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στην Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης λαμβάνοντας υπόσχεση πως δεν θα λάμβανε μέρος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και κληθείς να σχολιάσει πως πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και πότε πήρε την πρόσκληση να πάει στην Κωνσταντινούπολη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο στο δείπνο που δόθηκε με αφορμή την Σύνοδο, προς τους αρχηγούς κρατών προσθέτοντας ότι αποδέχθηκε μια πρόσκληση που κανείς δεν είχε το δικαίωμα να υποσχεθεί ότι δεν θα αποστέλλονταν. Διερωτήθηκε τί πιο φυσικό από μια πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για ένα δείπνο που ο ίδιος έδιδε προς τον «πρόεδρο» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ