08 Μαΐου 2016

Νέα κρίση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Όλο το παρασκήνιο

Η αρμονική Πασχαλιάτικη συνύπαρξη πρωθυπουργού και υπουργού άμυνας ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι σχέσεις Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου δεν είναι πια ειδυλλιακές.

Τα επικίνδυνα, για την συνοχή της κυβέρνησης, σύννεφα άρχισαν με τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Στο τελικό κείμενο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά από τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι ΑΝΕΛ.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, είχε καταθέσει πλήρως κοστολογημένη πρόταση για την φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών (η φορολόγηση θα ήταν σε βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων κι όχι σε βάρος των συναλλασσομένων φυσικών ή νομικών προσώπων) και υπολόγιζε επακριβώς τα έσοδα που θα απέδιδε η εν λόγω τροπολογία στο κράτος. Παρά ταύτα, η εν λόγω τροπολογία δεν συμπεριελήφθη στο κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο επιτελείο του κυβερνητικού εταίρου. Η διαπίστωση ήταν απογοητευτική. Ουδεμία από τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι ΑΝΕΛ, συμπεριελήφθη στο κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο. Η δυσαρέσκεια των ΑΝΕΛ είναι τόσο έντονη που ουδείς βουλευτής ενεγράφη στον κατάλογο των ομιλητών στην διάρκεια της διεξαγόμενης συζήτησης στη Βουλή.

Παράλληλα, Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για την σπουδή που επέδειξε ο υπουργός άμυνας να απευθύνει προειδοποίηση προς την γείτονα Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.

«Αν συμβεί ατύχημα την ευθύνη θα την φέρει αποκλειστικά η Τουρκία» διαμηνύει ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Όπως εξηγεί ο κ. Καμμένος, κυβερνήτης ολλανδικής φρεγάτας ήρθε αντιμέτωπος με τουρκική τορπιλάκατο που έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κι αμέσως ενημερώθηκε για το θέμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Τον ενημέρωσα και του ξεκαθάρισα ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να συμβεί ατύχημα. Κι αν συμβεί, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η Τουρκία» δηλώνει χαρακτηριστικά…

Την σπουδή του υπουργού άμυνας, θεωρεί «υπερβολική» και «δυναμιτίζουσα τις λεπτές ισορροπίες» σε δύσκολες εποχές…, το Μέγαρο Μαξίμου…

Πάντα ταύτα, όπως έντεχνα διαρρέουν πηγές από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ασφαλώς και «δεν θέτουν σε κίνδυνο την συνοχή της κυβέρνηση στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα», ωστόσο είναι μια σαφής προειδοποίηση προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «είμαστε κι εμείς εδώ».

Ωστόσο, οι λιγότερο ψύχραιμοι έριξαν στο τραπέζι και την ιδέα της «αποχώρησης» από την κυβέρνηση και συνέχιση της στήριξής της χωρίς, όμως, υπουργικές ευθύνες.

Γιάννης Σπ. Παργινός
http://www.lykavitos.gr/archives/407560