19 Μαΐου 2016

«Ο Φίλης επαναλαμβάνει τη Γενοκτονία», λένε οι Πόντιοι

«Η άρνηση των γεγονότων της γενοκτονίας από έναν ανιστόρητο υπουργό της κυβέρνηση, ισοδυναμεί με επανάληψης της», αναγράφεται σε πανό που ανάρτησαν

Φόρο τιμής στις 353.000 θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων αποτίουν και φέτος η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην κεντρική εκδήλωση που διοργανώνει στο Σύνταγμα.
Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν θα ξεχάσουν όσα έγιναν είσαι βάρος των προγόνων τους, διεκδικώντας την αποκατάσταση της αλήθειας κόντρα στις πολιτικές στρεβλώσεις του παρελθόντος.


Ανάμεσα τους ανθρώπους που αποτελούν κόκκινο πανί για τους Ποντίους εξακολουθεί να είναι ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος πριν λίγους μήνες σε δηλώσεις του έχει πανί λόγω για εθνοκάθαρση κι όχι για γενοκτονία των Ποντίων.

Για το λόγο αυτό, οι Πόντιοι δεν τον ξέχασαν κατά τη σημερινή τους εκδήλωση. «Η άρνηση των γεγονότων της γενοκτονίας από έναν ανιστόρητο υπουργό της κυβέρνηση, ισοδυναμεί με επανάληψης της», αναγράφεται σε πανό, στο οποίο φιγουράρει η φωτογραφία του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την αλλαγή της φρουράς των Ευζώνων του αγνώστου στρατιώτη με στρατιώτες της προεδρικής φρουράς που φορούσαν τις παραδοσιακές ποντιακές στολές. Στην πλατεία του αγνώστου στρατιώτη εκατοντάδες άτομα φόρου. Παραδοσιακές στολές κρατώντας λάβας στα χέρι του, ενώ ακούγονται και παραδοσιακά τραγούδια. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.



Θανάσης Γερασιμίδης, Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κουφαλέξης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜα