20 Μαΐου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-ΜΑΛ@ΚΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ! Τσακαλώτος: «Πήραμε πολλά μέτρα με πιο μικρή απόδοση»-Τι παραδέχθηκε για "κόφτη"-ιδιωτικοποιήσεις

Δηλ. αν μας πάρει λίγα από πολλές μεριές δεν θα το καταλάβουμε λέει ο απατεώνας! 

Σε ρόλο απολογούμενου βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Αφού παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, υποστήριξε πως  υπάρχει αντιστάθμισμα η ρύθμιση για το χρέος και η δόση.

Ανάλογη δικαιολογία επικαλέστηκε για τον περιβόητο «κόφτη»: «Δεν είναι ότι καλύτερο ο μηχανισμός, αλλά με βάση την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού πλεονάσματα έπρεπε να δείξουμε πως θα τα πετύχουμε τα πλεονάσματα για αυτό και θέλαμε τον μηχανισμό».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον διέκοψαν  θυμίζοντας του παλαιότερες τοποθετήσεις, ξεκαθάρισε ότι «θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις». «Δεν είπα ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν ισχύει αυτό που υπαινίσσεστε πως ότι μπαίνει εκεί πάει για πώληση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αρνήθηκε ότι τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου είναι υφεσιακά, όμως, όπως είπε «το θέμα είναι αν μπορούν να αντισταθμιστούν».

«Η βασική ιδέα των εκπροσώπων των δανειστών ήταν να πάρουμε 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση, για να καλύψουμε το 1,8 δις ευρώ. Εμείς κάναμε το αντίθετο. Πήραμε πολλά μέτρα με πιο μικρή απόδοση» υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και έδωσε ένα παράδειγμα από τις προτάσεις των δανειστών κατά τη διαπραγμάτευση:

«Μας έλεγαν να αυξήσουμε τη φορολογία, από το 13% στο 23%, στην ενέργεια και το νερό. Ήταν ένα από τα μέτρα που έχει μεγάλη απόδοση αλλά έχει πολύ στοχευμένη επίδραση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Εμείς δεν το επιλέξαμε, όπως δεν επιλέξαμε και να μειωθούν περισσότερο οι συντάξεις, όπως ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Ήταν δική μας απόφαση να πάρουμε πολλά μέτρα που είναι διάσπαρτα, που έχουν μικρή απόδοση, για να μην στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Δείτε το βίντεο