09 Μαΐου 2016

ΝΑ ΤΗ ΦΕΡΕΙ Ο ΜΠΑΛΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ! Καταδικάστηκε Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα που φτιάχνει αναπαραστάσεις του αιδοίου της

Η 44χρονη διένειμε online μια κωδικοποιημένη τρισδιάστατη εικόνα των γεννητικών της οργάνων, που θα επέτρεπε στους παραλήπτες να δημιουργήσουν αντίγραφα

Μία Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα, διάσημη για το χαρακτηριστικό σχήμα των δημιουργιών της που μιμούνται πιστά το... αιδοίο της, καταδικάστηκε τη Δευτέρα για αδικήματα «ηθικής αισχρότητας» από το Δικαστήριο του Τόκιο.
Η Megumi Igarashi βρέθηκε ένοχη για τις περισσότερες κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν, έπειτα από μια πολύκροτη δίκη που έφερε πάλι στο προσκήνιο το θέμα της λογοκρισίας, η οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Στη 44χρονη γυναίκα επιβλήθηκε πρόστιμο 400.000 γιεν (περίπου 3.250 ευρώ), ποσό που ανέρχεται μονάχα στο μισό από εκείνο που είχαν προτείνει οι Εισαγγελείς, κατά την τελική τους αγόρευση.

«Πιστεύω στην αθωότητά μου και θα πολεμήσω μέχρι τέλους», είπε η Igarashi στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που κάλυπταν την υπόθεση, μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.


Η προκλητική καλλιτέχνιδα που είχε «στήσει» στο τραπέζι στο οποίο καθόταν αγαλματίδια σε σχήμα αιδοίου, χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της που εμφανίστηκαν σήμερα στο δικαστήριο.

Η Igarashi είχε συλληφθεί πριν από δύο χρόνια, όταν προσπάθησε να προσελκύσει χρηματοδότες online για την κατασκευή ενός καγιάκ που θα είχε το σχήμα του αιδοίου της, διανέμοντας μάλιστα μια κωδικοποιημένη τρισδιάστατη εικόνα των γεννητικών της οργάνων, που θα επέτρεπε στους παραλήπτες να δημιουργήσουν αντίγραφα. Ωστόσο, η τολμηρή καλλιτέχνιδα είχε αφεθεί ελεύθερη μερικές μέρες αργότερα, έπειτα από την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων που συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της.

Αρκετούς μήνες μετά, η αστυνομία του Τόκιο συνέλαβε ξανά την 44χρονη επειδή διένειμε «χυδαία» αντικείμενα που είχαν ξανά το σχήμα των γεννητικών της οργάνων αλλά και cd με τις κωδικοποιημένες εικόνες του αιδοίου της. «Σκοπός της δουλειάς μου είναι να αλλάξω την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τη χυδαιότητα, η οποία υπαγορεύεται σήμερα κυρίως από τους άνδρες. Αισθάνομαι θλίψη που ο δικαστής δεν το κατανόησε αυτό», δήλωσε σήμερα η Igarashi, σχολιάζοντας την καταδικαστική απόφαση.


Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία πορνό της Ιαπωνίας είναι εξαιρετικά επικερδής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα ακραία, η αυστηρή νομοθεσία περί χυδαιότητας στα ΜΜΕ επιβάλλει την κάλυψη των γεννητικών οργάνων με pixel ή μαύρα σημεία. Ωστόσο, μη λογοκριμένο υλικό μπορεί να βρεθεί με σχετική ευκολία στη χώρα.

Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ