23 Μαΐου 2016

Εξελίσσει την τακτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ και τα εμπόδια στην εφαρμογή της. Οι στόχοι της επόμενης πενταετίας και το εφικτό της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Νέα «ανοίγματα» σε πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του μεσαίου χώρου.

Με νέα στρατηγική εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο καθώς, δεδομένου ότι οι εκλογές δείχνουν να απομακρύνονται (τουλάχιστον προσώρας), αλλάζει το μείγμα στη ρητορική του. Από τη μία, οι αντιπολιτευτικοί τόνοι εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί, ωστόσο πλέον, πέρα της «εθνικής ανάγκης», όπως λέει, να φύγει η κυβέρνηση, αρχίζει να βάζει στην ατζέντα και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επανέλθει στην εξουσία η ΝΔ.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της εξελισσόμενης τακτικής που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέχεια αυτού που ξεκίνησε τον Μάρτιο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Πλέον δεν αρκεί το αίτημα για εκλογές και η ανάδειξη της ανακολουθίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά επιβεβλημένη είναι και η παρουσίαση ουσιαστικής επιχειρηματολογίας για την εναλλακτική που προσφέρουμε εμείς», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, αναγνωρίζοντας παράλληλα δύο εμπόδια απέναντι σε αυτή την προσπάθεια.

Το πρώτο, η δυσκολία να πειστούν οι πολίτες ότι αυτό που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ειλικρινές, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, καθώς είναι δεδομένη η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα ευρύτερα, κάτι που ενισχύεται από τις... μεταλλάξεις που εμφανίζουν οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις όταν έρχονται στην εξουσία. Το δεύτερο εμπόδιο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ να μιλά με συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις, όταν ο χρόνος των εκλογών είναι άγνωστος. Κάτι που πρακτικά σημαίνει, βάσει του εν λόγω σκεπτικού, πως όταν κληθεί η γαλάζια παράταξη να πάρει στα χέρια της τα ηνία της χώρας, οι αριθμοί της πραγματικής οικονομίας μπορεί να έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που οι σημερινές προτάσεις να είναι ανεπίκαιρες.

Νέα συμφωνία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την Ελλάδα της πενταετίας 2017-2021, η οποία θα διαμορφωθεί με μια «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία αλλά και με τους εταίρους μας». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% (όταν όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαμηνύει ότι ο στόχος δεν αλλάζει μέχρι το 2018), γενναίες μεταρρυθμίσεις, ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του «χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία». Με αυτό το σχέδιο, όπως υποστηρίζει, θα επέλθουν 120.000 νέες θέσεις εργασίας και 1.900 ετησίως σε κάθε νοικοκυριό, στοιχεία που, όπως λένε στη Συγγρού, θα εξηγήσει και θα εξειδικεύσει το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το εφικτό της επαναδιαπραγμάτευσης που ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ, από το επιτελείο του εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι μπορεί να υλοποιηθεί και φέρνουν ως παράδειγμα τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τις συζητήσεις με την τρόικα. «Και τότε οι δανειστές ζητούσαν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και απολύσεις εργαζομένων, όμως επιτεύχθηκε ο στόχος με άλλον τρόπο, με την απομάκρυνση των επιόρκων και χωρίς απολύσεις. Είναι και θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις των στόχων, το πώς αυτοί θα επιτευχθούν είναι δικό μας θέμα», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Ανοίγματα σε πολίτες και πολιτικές δυνάμεις

Με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νέα «ανοίγματα» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που ανήκουν κατά βάση στον μεσαίο χώρο (ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, νέους αγρότες, ενστόλους κ.α.), ενώ επανήλθε στην ανάγκη συνεργασίας των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου. Μίλησε για μια «κυβέρνηση που θα εγγυάται την επιστροφή στην κανονικότητα, που θα στηρίζεται όχι μόνο στη σημερινή νέα ΝΔ αλλά στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου που αποτελούν το πλειοψηφικό ρεύμα του ελληνικού λαού. Οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου», σημείωσε, προσδιορίζοντας ως βασικό αντίπαλό τους τον λαϊκισμό σε όλες του τις μορφές.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας», καθώς το ΑΕΠ είναι πολύ σοβαρότερο ζήτημα. Οι πιστωτές, όπως είπε, δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και «δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018». Αντίθετα, πρόσθεσε, εστιάζουν στη ρύθμιση των αποπληρωμών (λήξεων - χρεολυσίων) και όχι στο ετήσιο ύψος τόκων, ενώ η απαραίτητη μετατροπή των μικρών σήμερα κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά «δεν φαίνεται να είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης».

Όσον αφορά στη διαφοροποίηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου από την επίσημη κομματική γραμμή, στη ΝΔ τονίζουν πως «άρχισαν οι απώλειες για την κυβέρνηση. Είναι η πρώτη, ωστόσο με την εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες».

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr