10 Μαΐου 2016

Από το «έχω Βουλή», στο «έχω κανάλι»!

Τι κι αν οι εμφανίσεις τους είναι περισσότερες στα τηλεοπτικά πάνελ αντί για το Κοινοβούλιο; Τι κι αν αντί να πούνε το πρωί «έχω Βουλή», λένε «έχω ΣΚΑΪ»; Τι κι αν το πολιτικό τους γραφείο τους βλέπει μόνο τις ημέρες και τις ώρες που δεν έχει «Ανατροπή», «Στον Ενικό» ή κάποιο κεντρικό δελτίο ειδήσεων;

Ο «σωστός» ο βουλευτής ξέρει να κάνει τη δουλειά του και να επενδύει στην… επόμενη μέρα! Και όσοι τους αποκαλούν κοροϊδευτικά «πανελίστες» δεν έχουν καταλάβει το σπουδαίο έργο(!) που επιτελούν οι βουλευτές, όταν ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά πλατό για χάρη των… πολιτών και όχι μόνο!

Προσπαθούν (συνήθως μάταια, μια και η συζήτηση μετατρέπεται σε πόλεμο εντυπώσεων) να ενημερώσουν τον κόσμο για τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας και αναγκάζονται να χάσουν τον ύπνο τους και προσωπικές στιγμές. Ή, τουλάχιστον, έτσι λένε για να δικαιολογήσουν τις ώρες που απουσιάζουν και τις ώρες που δεν παράγουν πολιτικό έργο, για να βγουν στο… γυαλί.

Ξυπνούν αξημέρωτα, γιατί όπως και να το κάνουμε… για να είσαι σταρ, θέλει και μια προετοιμασία! Βάψιμο, ντύσιμο και εμπρός για ακόμα μία μάχη… Όμως, μπροστά στο ακαταμάχητο «τυράκι» της αναγνωρισιμότητας, χαλάλι η ταλαιπωρία!

Βέβαια, τα πάνελ είναι μεγάλη παγίδα, αφού άλλοι χτίζουν και άλλοι γκρεμίζουν καριέρες μέσα από τα τηλεοπτικά πλατό, σε όποια τηλεοπτική… φυλή και αν ανήκουν. Και φυσικά η «φυλή» δεν έχει να κάνει με το κόμμα, αλλά με την προσωπικότητα.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικούς χαρακτηριστικούς εκφραστές των «πολιτικών φυλών» της τηλεόρασης.

Η φωνή μου, η δύναμή μου

Κάποιοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι, από τη στιγμή που θα χρειαστεί να ξυπνήσουν και να συμμετέχουν σε μια τηλεοπτική συζήτηση, θα πρέπει να ξυπνήσουν και όλοι οι υπόλοιποι (τηλεθεατές, συνάδελφοί βουλευτές αλλά και παρουσιαστές)… Και τι πιο ξεσηκωτικό από μια παρέα φωνακλάδων. Αν βάλει κάποιος στο ίδιο πλατό τον Κώστα Μπάρκα, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Βασίλη Κεγκέρογλου,είναι σίγουρο πως θέλει να κάνει «πάρτι», με guest εμφάνιση τον Δημήτρη Βίτσα. Δυστυχώς, για τη «φυλή» αυτή, μετά την υπουργοποίηση του τελευταίου, σπάνια θα τιμήσει μια πρόσκληση σε πάνελ και θα προτιμήσει τις «onetoone» συζητήσεις.

Ο Συριζαίος βουλευτής είναι ο τύπος του ανθρώπου που δεν του αρέσει να βαριέται. Συχνά προσκεκλημένος σε τηλεοπτικά πάνελ, προτιμά να δημιουργήσει εντάσεις και να «ανάψει» λίγο τα αίματα. Κάτι που θα κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο τον Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού πετάει τη «σκούφια» του για καβγά. Φαίνεται πως το έχουν καταλάβει στις εκπομπές που πάει ως καλεσμένος και το εκμεταλλεύονται αναλόγως. Όμως και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει περάσει στην αντεπίθεση. Κάποτε ήρεμος συνομιλητής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τώρα πια έχει γίνει φίλος των εντάσεων στα τηλεοπτικά πλατό, αν και ποτέ χωρίς λόγο. «Φωνακλάς», με στάση που πολλές φορές θυμίζει γήπεδο, ο Γιάννης Μπαλάφας συμπληρώνει το καρέ.

Χαλαρά…

Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που βλέπουν το θέμα λίγο πιο «επαγγελματικά». Χαμηλοί τόνοι. Ήρεμος πολιτικός λόγος. Ψυχραιμία. Και στόχος τους, η ενημέρωση…Ο Σπυρίδων Λυκούδης,παραδείγματος χάριν, μπορεί να περιμένει ακόμα και μισή ώρα μέχρι να καταφέρει να μιλήσει για τις θέσεις του Ποταμιού. Δεν βιάζεται και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσει», αλλά ακόμα και τότε θα κρατήσει επίπεδο. Ο ιδανικός συνομιλητής, δηλαδή, για τους Νίκο Φίλη και Δημήτρη Μάρδα, οι οποίοι «μαζεύτηκαν» αρκετά από τότε που ανέλαβαν «καρέκλα». Βέβαια, ουαί και αλίμονο αν αποφασίσουν έστω και «ήρεμα» να πούνε τις «μύχιες» απόψεις τους! Τότε, ακόμα και ο Πάγκαλος ωχριά μπροστά τους, μια και θα γίνουν για καμιά εβδομάδα πρωτοσέλιδο!

Μεταξύ των ήρεμων και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνεί το μήνυμά της και φροντίζει να βρίσκεται μεταξύ ήρεμων ανθρώπων όταν το κάνει. Ο φακός αγαπά τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και οι υπεύθυνοι των εκπομπών τη ζητούν, εκείνη όμως κρατά χαρακτήρα και παραμένει επιλεκτική.

Μη με πολυζορίζεις…

Όμως, και οι χαμηλοί τόνοι μπορεί να κρύβουν δυναμικότητα και πάνε χέρι χέρι με την «προαγωγή» συνήθως. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ή αλλιώς η «αλεπού» του ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρει καλά αυτό. Μπορεί να έχει ρίξει τους τόνους από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν χάνει όμως ποτέ τον δυναμικό του χαρακτήρα. Κάθε φορά που βρίσκεται σε μια εκπομπή ως συνομιλητής, καταλήγει να καταναλώνει πολύ χρόνο για να πει τα δικά του και να… απαξιώσει πού και πού τους άλλους.

Κάτι που δεν θα κάνει ποτέ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Πάντα ευγενικός, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα αποφύγει τις εντάσεις πάση θυσία, αλλά θα φροντίσει να απαντήσει στα ίσα σε όλα. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από την άλλη, παρότι ανέβασε έναν δύο τόνους τη φωνή του μετά την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα ακροδεξιών, παραμένει ήρεμη δύναμη. Πλέον, ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίαςείναι λογικό να κάνει πολύ πιο συχνά τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά φροντίζει να κρατά τα προσχήματα. Ευτυχώς που δεν στερείται επιχειρημάτων, αλλά και ενός λεξιλογίου που εύκολα τσακίζει «κόκαλα»!

Νέα είσοδος σε αυτήν τη… φυλή είναι ο Γιώργος Αμυράς. Ήταν είρων ως δημοσιογράφος, είναι είρων και ως βουλευτής του Ποταμιού. Τίποτα δεν αφήνει να πέσει κάτω και φροντίζει να απαντά πάντα με αυτό το τόσο χαρακτηριστικό υψωμένο φρύδι.

Βέβαια, ζοριζόμαστε να κατατάξουμε κάπου τον Χάρη Θεοχάρη… Κατά βάση ήρεμος, ξέρει τι λέει και αν τον έχεις μόνο του, μπορεί να σε… νανουρίσει. Αν,όμως, τον βάλεις με μερικούς ακόμα, τότε παίρνει φωτιά και «ποιος είδε τον Χάρη και δεν φοβήθηκε»!

Κοιμηθήκαμε

Βέβαια, από την ηρεμία και την ευγένεια μέχρι τον ύπνο, είναι δυο βήματα απόσταση. Ο Νίκος Φίλης (τον συναντήσαμε και παραπάνω… παίζει σε δύο ταμπλό), για παράδειγμα, δεν είναι ένας καλεσμένος που θα βοηθήσει τη συζήτηση να κυλήσει. Μιλώντας αργά και χαμηλόφωνα, έχει την ιδανική φωνή για νανούρισμα. Αν, δε, βρεθεί και στο ίδιο πάνελ με τον Κώστα Δουζίνα, που δεν αποβάλλει τον αέρα του καθηγητή, και τη Νίκη Κεραμέως, που κουβαλά μαζί της τον… πολιτισμό της Ευρωβουλής, έχει σχηματιστεί η πιο χαμηλών τόνων τηλεοπτική παρέα. Κάπου εκεί μπορεί να βρίσκεται και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αλλά είναι τόσο αθόρυβος, που ξεχνάς την παρουσία του.

Δεν καταλαβαίνω τίποτα

Λεπτομέρειες, θα πείτε, μπροστά σε αυτούς τους βουλευτές που προτιμούν να εκφράζονται σε μια… δική τους γλώσσα. Κακή άρθρωση, γρήγορος λόγος, που τρέχει σε… μαραθώνιο, και ιδιαίτερες αρχαίες εκφράσεις δίνουν και παίρνουν στα τηλεοπτικά στούντιο, όταν εμφανίζονται ο Κώστας Ζουράρις, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Γιώργος Βαρεμένος.

Ο ΑΝΕΛίτης Κώστας Ζουράρις δεν δείχνει να κατανοεί τους κανόνες ενός τηλεοπτικού πάνελ και συχνά φιλοσοφεί στα αρχαία και στα… νέα ελληνικά, χωρίς να φαίνεται να τον ενδιαφέρει που χάνει τον ειρμό της συζήτησης. Κάπως έτσι την «πατάει» και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ο γιατρός, με τη βροντερή φωνή, μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, επέστρεψε δυναμικότερος παρέα με τις αρχαϊκές του εκφράσεις. Ο Γιώργος Βαρεμένος διαφοροποιείται κάπως, αφού το δικό του πρόβλημα είναι κυρίως με τον (πολύ) γρήγορο ρυθμό στον λόγο του, πολλές είναι οι φορές που καταλήγει σε ατέρμονους μονολόγους, που αλίμονο αν ακόμα και ο ίδιος καταλαβαίνει τι λέει.

Στο κόκκινο… γιατί μπορώ!

Το πάνελ που κερδίζει όμως είναι αυτό που έχει… πνεύμα. Κάθε κόμμα έχει (τουλάχιστον) από έναν βουλευτή που δίνει ό,τι έχει και δεν έχει σε κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση. Ψυχή τε και σώματι! Τόσο πολύ είχε λείψει στην εκρηκτική Ελένη Αυλωνίτου το πλατό του Mega, που έφτασε να σπάσει το… εμπάργκο που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, όσο «γραφικός» και αν είναι, ξέρει πού απευθύνεται. Ο Κρητικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνηθίζει να καταφεύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, φροντίζει να υψώνει την φωνή του μόνο εκεί που τον «παίρνει».

Όχι σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι μία κατηγορία από μόνος του. Δεν έχει πρόβλημα να υψώσει την φωνή του για να ακουστεί, αλλά συνήθως ξέρει τι λέει, διότι φροντίζει να παίζει εκ του ασφαλούς. Βέβαια εκτός του ότι είναι πάντα διαβασμένος παίζει και «εντός έδρας», μια και χρόνια τώρα τα τηλεοπτικά στούντιο είναι δεύτερο σπίτι του!

Ίσως και να του έχει μείνει χούι από τη δική του εκπομπή, που συνήθως οι τόνοι ανεβαίνουν εύκολα, παρόλα αυτά –είπαμε– σπάνια θα πει κάτι για το οποίο δεν έχει επιχειρήματα και στοιχεία. Κάπως έτσι και η Σοφία Βούλτεψη, με μία απέραντη ικανότητα να δραματοποιεί τα γεγονότα (δημοσιογράφος γαρ), παίζει «επίθεση» και γίνεται εριστικότερη των εριστικών με αξιοθαύμαστη ευκολία!

Η «παλιά καραβάνα» του ΚΚΕ, με τα πολλά τηλεοπτικά ένσημα στη πλάτη της, μπορεί να περάσει από τη θέση του θύματος στη θέση του θύτη και το αντίστροφο σε μηδενικό χρόνο. Βέβαια, η Λιάνα Κανέλλη δεν είναι να μπει στο ίδιο πλατό με βουλευτή της Χρυσής Αυγής… Ησυνάντηση θα καταλήξει σε δίκη.

της Χρυσάνθης Στέτου

Διαβάστε το ρεπορτάζ στον ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 6/5/2016.