04 Μαΐου 2016

Πολωνία: Γιος διεθνούς Ρώσου γκολκίπερ κατηγορείται για κατασκοπεία

Ο Stanislaw Sz βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο 10ετούς φυλάκισης – Είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2014 και αφέθηκε ελεύθερος τρεις μήνες μετά

Την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό ξένης δύναμης αντιμετωπίζει ο γιος πρώην διεθνούς Ρώσου τερματοφύλακα, ο οποίος κατέφυγε το 1991 στην Πολωνία, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Το όνομα του κατηγορούμενου δεν δόθηκε ολόκληρο στη δημοσιότητα, για λόγους ασφαλείας. Οι πολωνικές υπηρεσίες τον κατονόμασαν ως Stanislaw Sz. Ο συγκεκριμένος συνελήφθη το Μάρτιο του 2014 και αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεις μήνες. Η υπόθεση ανακινήθηκε από τις πολωνικές αρχές και πλέον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης ακόμη και 10 χρόνων.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μετά την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής της Κριμαίας, αποτέλεσμα της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και του εμφυλίου που ξέσπασε σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το θέμα επιβεβαίωσε ο Πολωνός εισαγγελέας, ο οποίος δήλωσε στα πολωνικά ΜΜΕ ότι η υπόθεση άνοιξε εκ νέου, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα του κατηγορούμενου, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται βάσει της νομοθεσίας.

Ο γιος του πρώην διεθνούς Ρώσου τερματοφύλακα εργάζεται ως δικηγόρος σε εταιρεία με βάση τη Βαρσοβία, η οποία ασχολείται με την κατασκευή σταθμών φυσικού αερίου. Έχει λάβει μέρος σε συζητήσεις του πολωνικού κοινοβουλίου, οι οποίες αφορούσαν τον τομέα της ενέργειας.

Ο κύριος Sz συνελήφθη το Μάρτιο του 2014 όταν επιχείρησε να χρηματίσει έναν αξιωματικό του πολωνικού στρατού, προκειμένου να αποσπάσει χρήσιμες πληροφορίες. Αποτέλεσμα ήταν να απελαθεί ένας Ρώσος διπλωμάτης και ως απάντηση, η Μόσχα απέλασε τέσσερις Πολωνούς διπλωμάτες από την πρεσβεία.