20 Μαΐου 2016

Απίστευτο βίντεο: Δείτε μια «καθημερινή» ληστεία στην Βραζιλία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι κλέφτες απειλούν με όπλα, ένας ηλικιωμένος περνά χωρίς να φοβάται και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα ζώντας μία τυπική ημέρα σε μια τράπεζα της Βραζιλίας

Η εγκληματικότητα στην Βραζιλία, την χώρα που θα φιλοξενήσει φέτος του Ολυμπιακούς αγώνες, είναι σε τέτοια επίπεδα, όπου εικόνες όπως αυτή που βλέπουμε στο βίντεο είναι εντελώς συνηθισμένες και καθημερινές. Το ίδιο και οι αντιδράσεις των πολιτών οι οποίοι, εξοικειωμένοι με στην θέα των όπλων και αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί τους με όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Στο συγκεκριμένο βίντεο δύο είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία. Το πρώτο είναι βέβαια ο ηλικιωμένος κύριος με την πορτοκαλί μπλούζα, ο οποίος με τεράστια ψυχραιμία και αρκετό θράσος αψηφά την κάννη της καραμπίνας, παραμερίζει με αρκετό στιλ τον ληστή και απομακρύνεται κρατώντας τα λεφτά του στα χέρια του.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν αντιδρά. Παρά το ότι οι ληστές κινούνται νευρικά και με τα όπλα προτεταμένα, όλοι μένουν ατάραχοι και ακίνητοι, χωρίς να αντιδρούν ή να προσπαθούν να διαφύγουν. Πρόκειται προφανώς για μια σκηνή οικεία, μία ακόμα δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, που όπως φαίνεται δεν είναι ικανή να τους προκαλέσει κάποια εντύπωση.

Η ληστεία τελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι δράστες έχουν αποχωρήσει από το σημείο. Σχεδόν σαν να πέρασαν μία συνηθισμένη ημέρα στην Τράπεζα, να κάνουν μια τυπική ανάληψη, μια ηλιόλουστη ημέρα στην γεμάτη προβλήματα Βραζιλία.