11 Μαΐου 2016

Ο Περιφερειάρχης δεν πάει… Μέγαρο, θα μείνει στο διατηρητέο!

Ένα ευάερο, ευήλιο και με θέα το… απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού Κόλπου κτίριο αποκτά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μετακόμιση των υπηρεσιών της ΠΚΜ από το νεοκλασικό της Β. Όλγας 198 στην νέα τετραώροφη έδρα της που βρίσκεται στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να κρατήσει την έδρα του στην «βίλα Αλλατίνη» με τους γνωστούς κήπους της (έναν από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου εντός πόλης), όπως είναι γνωστό το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια.
Το νέο κτίριο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς 26ης Οκτωβρίου, Κωλέτη, Αγίου Γεωργίου και Κεφαλληνίας. Εκτιμάται ότι προσεχώς θα στεγάσει διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, στενούς συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα και τους Περιφερειακούς Συμβούλους από όλη την Κεντρική Μακεδονία όταν θα συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο. Το νέο υπερσύγχρονο κτίριο στην περιοχή ΦΙΞ της Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε 37.611 τ.μ., διαθέτει 780 γραφεία και περίπου 250 θέσεις στάθμευσης που θα χρησιμοποιούνται τόσο από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και από τους πολίτες που θα προσέρχονται στο χώρο για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με τις υπηρεσίες. Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου υπάρχουν επίσης 47 καταστήματα τα οποία αναμένεται να μισθωθούν από ιδιώτες επιχειρηματίες.

Μετακόμιση με τα… γκισέ ανοικτά
Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa τις επόμενες ημέρες- εκτιμάται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα- αναμένεται να προκηρυχτεί και ο σχετικός διαγωνισμός για την μετακόμιση των υπηρεσιών από την Β. Όλγας στην 26ης Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν στην Karfitsa συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα «πρόκειται για ένα στοίχημα που θέλει να κερδίσει η διοίκηση της Περιφέρειας. Η μετακόμιση επίπλων, γραφείων και υπαλλήλων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού όλα θα πρέπει να γίνουν την ώρα που οι υπηρεσίες που θα μεταφερθούν στο νέο κτίριο θα λειτουργούν κανονικά και θα εξυπηρετούν τους πολίτες». Εκτιμάται ωστόσο, ότι η μετακόμιση των υπηρεσιών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι υπηρεσίες που θα μετακινηθούν είναι οι: Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ, Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΚΜ και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με την μεταφορά των παραπάνω υπηρεσιών στον νέο ιδιόκτητο χώρο απελευθερώνονται τουλάχιστον πέντε κτίρια που σήμερα μισθώνει το ελληνικό δημόσιο για τις ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αναμένεται να εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ/ ετησίως. Εκτός από τις υπηρεσίες όμως μετακινήσεις θα υπάρξουν και στην τάξη των αντιπεριφερειαρχών. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει πως τα σημερινά τους γραφεία θα εγκαταλείψουν οι αντιπεριφερειάρχες: Γιάννης Ταχματζίδη (με τομέα ευθύνης την Αγροτική Οικονομία), Θεοφάνης Παπάς (με τομέα ευθύνης την Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Περιβάλλον), Ιωάννα Τζάκη (με τομέα ευθύνης τη δημόσια Υγεία) και Χάρη Αηδονόπουλο (με τομέα ευθύνης την Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης στην Karfitsa ότι στο μέλλον ενδεχομένως να μεταφερθούν στο νέο κτίριο και οι υπόλοιποι από τους 13 θεματικούς και χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Γραφεία στο νέο κτίριο αναμένεται να λάβουν και οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Δυο γραφεία για τον Τζιτζικώστα
Αν και ο σημερινός Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας έχει επισκεφτεί τον χώρο που αναμένεται να δοθεί στην Περιφέρεια από τον εργολάβο στα μέσα Μαΐου, όπως φαίνεται δεν θέλει να αποχωριστεί την «βίλα» του με τους καταπράσινους κήπους στην οδό Β. Όλγας 198. Σύμφωνα με συνεργάτες του νεαρού Περιφερειάρχη ο κ. Τζιτζικώστας θα διατηρεί δυο γραφεία. Το σημερινό και ένα ακόμα στο νέο κτίριο. Οι εθιμοτυπικές συναντήσεις με πολιτικούς, προσωπικότητες και φορείς θα πραγματοποιούνται στο γνωστό κτίριο της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενώ στο νέο κτίριο θα πραγματοποιούνται τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον μόνο υπηρεσιακές συναντήσεις. Στο πλευρό του στο νυν κτίριο θα παραμείνει και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου η οποία θα εξακολουθήσει και μετά τις μετακινήσεις να διατηρεί το γραφείο της στον ισόγειο χώρο της «βίλας Αλλατίνη». Η μετακόμιση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα δυτικά της Θεσσαλονίκης εκτιμάται πως θα δώσει ζωή σε μια περιοχή… «νεκρή». Περισσότεροι από χίλιοι υπάλληλοι αναμένεται καθημερινά να βρίσκονται στην περιοχή ΦΙΞ. Αυτοί από μόνοι τους, χωρίς να υπολογίζει κανείς τους εκατοντάδες πολίτες που θα εξυπηρετούνται αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινότητα της δυτικής πλευράς της πόλης.

Σημειώνεται πως το κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009 από την Αθωνική Τεχνική Α.Ε. σε οικόπεδο που περιήλθε στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2001. Η απόφαση για την απόκτηση ενός τέτοιου κτιρίου ελήφθη από τον πρώην Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, και κρίνεται ακόμα και από τη σημερινή διοίκηση της ΠΚΜ ως σημαντική. Αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου είναι να γίνουν από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης κυκλοφοριακές συνδέσεις (κατασκευή πεζοδρομίου) ενώπιον του κτίσματος. Για την ολοκλήρωση αυτών εντός του καλοκαιριού έχει δεσμευτεί η διοίκηση του δήμου στην Περιφέρεια.

«Πράσινο» κτίριο από τα λίγα
«Η απόκτηση του συγκεκριμένου κτιρίου είναι σημαντική για τρεις λόγους: Αρχικά ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα από όλες τις υπηρεσίες με μια και μόνο στάση. Κατά δεύτερον, εξοικονομούνται αρκετά χρήματα που σήμερα δίνονται για την ενοικίαση χώρων για τις ανάγκες των υπηρεσιών και τέλος, το μικρό κόστος λειτουργίας του νέου κτιρίου αφού είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που είναι «πράσινα» δηλαδή βιοκλιματικά» δηλώνει στην Karfitsa ο Στάθης Αβραμίδης, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ.


του Βαγγέλη Στολάκη / φωτο Σ. Αυγητίδης
http://www.karfitsa.gr/2016/05/10/o-perifereiarxis-den-paei-megaro-tha/