24 Μαΐου 2016

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΡΙΖΑ! Ελληνικά κανάλια με έδρα την Τουρκία…

Τι κρύβεται πίσω από την παράλειψη (;) της κυβέρνησης, να μην προβλέψει στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και την αδειοδότηση, την έδρα της εταιρείας; Δεν διευκρινίζεται πουθενά ότι η έδρα της εταιρείας πρέπει να είναι στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι στην Τουρκία ή σε όποια άλλη χώρα.
Συνεπώς, δεν προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ότι η έδρα της εταιρείας θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι στην Ελλάδα και, όπως είναι αναμενόμενο, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι οποιαδήποτε εταιρεία εκτός της επικράτειας μπορεί να καταθέσει πρόταση, να πάρει την άδεια και να εξυπηρετεί «άλλα συμφέροντα» εκ του μακρόθεν;

Η κυβέρνηση από τη μεριά της υποστηρίζει πως ο διαγωνισμός είναι διεθνής και δεν θα μπορούσε να επιβάλει για έδρα την Ελλάδα, παρά μόνο την υποχρέωση των εγκαταστάσεων. Επίσης, δεν υπάρχει όρος που να προβλέπει πως όλοι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα ή θα τους ζητηθεί να μετακομίσουν στο… εξωτερικό, στην έδρα της εταιρείας.

Στο μεταξύ, οι Ενώσεις τεχνικών ΕΤΙΤΑ και ΕΤΙΤΒΕ προτείνουν να μπει όρος στην αδειοδότηση για περισσότερα τηλεοπτικά συνεργεία, καθώς και τα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια που θα προκύψουν να έχουν δελτίο ειδήσεων για τους κωφάλαλους. Σημειώνουν, επίσης, την έλλειψη ρητής υποχρέωσης των τηλεοπτικών σταθμών για δελτίο ειδήσεων για κωφάλαλους.

* Από το ένθετο Backstage που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ