13 Μαΐου 2016

Εργαζόμενοι Μεταλλείων Κασσάνδρας: «Κύριε Μυλόπουλε καλύτερα να μασάτε παρά να μιλάτε»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μια συγκυρία όπου η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τείνει μερικώς να εξομαλυνθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές έστω και με ανεπίσημο τρόπο, οι δηλώσεις του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έρχονται να ανάψουν νέες φωτιές.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα το έργο τείνει να… ξεμπλοκάρει, καθώς (έστω) δευτερεύουσες άδειες δίνονται κανονικά, υπάρχει κινητικότητα και γενικώς μεταξύ υπουργείου και Eldorado Gold φαίνεται πως βρίσκεται σημείο επαφής.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ενώ στα εργοτάξια τόσο στις Σκουριές όσο και στα υπόλοιπα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα, ο νυν πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γ. Μυλόπουλος, τάχθηκε κατ’ απόλυτο τρόπο κατά της συνέχισης της επένδυσης ως έχει.

Την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει ως έχει γιατί δεν ικανοποιεί την ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θέτει σε κίνδυνο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή». Παράλληλα πρότεινε σειρά μέτρων και αλλαγών, που στην ουσία αλλάζουν εκ βάθρων, αν όχι ακυρώνουν το όλο project, τουλάχιστον όπως έχει «στηθεί» έως σήμερα.

Με φόντο αυτές τις δηλώσεις, την Παρασκευή οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας προχώρησαν σε μια ιδιαίτερα καυστική και με υψηλούς τόνους ανακοίνωση κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, για τα όσα δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά, αναφέρουν:

«Ο κ. Μυλόπουλος, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ3, που έγινε γνωστός στο πολιτικό προσκήνιο πολεμώντας την μεταλλευτική επένδυση και το ψωμί χιλιάδων κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής συνεχίζει να προκαλεί μην αρκούμενος στην κεφαλαιοποίηση της αντιμεταλλευτικής δόξας του, ως νυν προέδρου της ATTIKO ΜΕΤΡΟ.

Για ακόμη μια φορά έπιασε στο στόμα του με προσβλητικό τρόπο ένα έργο πνοής και ανάπτυξης για όλη την Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα λέγοντας πράγματα τα οποία αφενός μεν δεν ισχύουν και αφετέρου δε δεν τα ξέρει, καθώς μόνο από φωτογραφίες γνωρίζει τις Σκουριές, αφού ποτέ του δεν μας έχει επισκεφτεί.

Εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη και εργαζόμενοι ταυτόχρονα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας εργαζόμαστε σ’ ένα έργο που όχι μόνο δεν λεηλατεί και ούτε «ξεσκίζει» τον τόπο μας, όπως ψευδώς ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του. Το αντίθετο συμβαίνει.

Συμμετέχουμε με υψηλό αίσθημα συνείδησης και ευθύνης σ’ ένα έργο που αξιοποιεί τα κοιτάσματα του πλουσιότερου ίσως μεταλλευτικού δυναμικού της ΝΑ Ευρώπης σεβόμενοι ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και τον παράγοντα εργαζόμενο και άνθρωπο.

Συνιστούμε στον κ. Μυλόπουλο να μας επισκεφτεί για να αποκτήσει επιτέλους προσωπική εμπειρία και να μην λέει ότι να ναι μόνο και μόνο για να αποκτάει δημοσιότητα από το μαξιλάρι που προσφέρουν οι πλάτες μας και οι Σκουριές.

Ας καταλάβει επιτέλους ότι το μοντέλο του κρατικοδίαιτου κηφήνα τείνει να «εξεμετρήσει» το βίο του. Παραμένει ακόμη από εκείνους τους τυχερούς.

Οι Σκουριές που υποβιβάζει και οι εργαζόμενοι τους τον θρέφουν παχυλά με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να συνεχίζει να μασάει παρά να μιλάει».

Τι επισήμανε ο Γιάννης Μυλόπουλος στο συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Γ. Μυλόπουλος στην ομιλία του στο δήμο Θεσσαλονίκης είχε τονίσει ότι «το ΑΠΘ προτείνει σειρά από αλλαγές και τροποποιήσεις τόσο στη σύμβαση παραχώρησης όσο στη ΜΠΕ προκειμένου η επένδυση να γίνει συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να επανεξεταστεί και να επαναπροσδιορισθεί προκειμένου να διασφαλίζει την ισόρροπη επίτευξη των τριών στόχων, όπως της οικονομικής ανάπτυξης, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής συνοχής.

Στην περίπτωση της Χαλκιδικής και οι τρεις στόχοι αστοχούν, καθώς η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Β. Χαλκιδική δε λαμβάνει υπόψη τις άλλες δραστηριότητες (τουριστική, αγροτική) και παραβιάζει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Επίσης η ΜΠΕ υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους ενώ η κοινωνική συνοχή διαρρηγνύεται καθώς η τοπική κοινωνία έχει διχαστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, «για να γίνει η επένδυση αειφορική πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις της μέχρι τώρα διαδικασίας.

Και αυτό γιατί η παραχώρηση 260.000 στρεμμάτων για τη μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν είναι αειφορική γιατί αλλάζει την φυσιογνωμία της περιοχής, το τοπίο, επηρεάζει αρνητικά τις υπόλοιπες δραστηριότητες και υποβαθμίζει το φυσικό, το ιστορικό και το πολιτισμικό περιβάλλον. Προτείνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα να περιοριστεί σημαντικά σε συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης ώστε να γίνει συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και να μην εκμηδενίζει τα περιθώρια της αγροτικής, περιβαλλοντικής, τουριστικής και πολιτισμικής ανάπτυξής της.

Η ΜΠΕ υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους σε υπόγεια νερά, ατμόσφαιρα, θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον καθώς και οικοσυστήματα και πρέπει να αλλάξει προκειμένου να τίθενται όροι και προϋποθέσεις ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι αυτοί. Το ΑΠΘ προτείνει να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης και να τροποποιηθεί η ΜΠΕ προκειμένου η μεταλλευτική δραστηριότητα να γίνει συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, τη φύση και τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες».

Σαφής εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Gold

Όλα τα ανωτέρω, έρχονται σε μια συγκυρία όπου οι σχέσεις μεταξύ υπουργείου και της καναδικής εταιρείας έχουν βελτιωθεί, έστω και με άτυπο τρόπο, ενώ μια σειρά από άδειες… διαδικασίας, επιβεβαιώνουν ότι το project προχωρά.

Βεβαίως, η Ελληνικός Χρυσός – παρά τις δευτερεύουσες έστω άδειες που δίνονται – κρατάει χαμηλούς τόνους, «δεν πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα» επισημαίνουν στελέχη της στο Liberal, ενώ γενικώς δείχνουν να αφήνουν τις εξελίξεις να «μιλήσουν» από μόνες τους. Όπως τονίζουν στο Liberal κορυφαία στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, «οι μεγάλες και σοβαρές άδειες έχουν δοθεί τα περασμένα χρόνια, όμως – λόγω της πολυπλοκότητας του έργου – ακόμη και δευτερεύουσας σημασίας άδειες, μπορούν να κρατήσουν δέσμια όλη την επένδυση».

Πάντως, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών από την πλευρά της Eldorado, μετά την πρόσφατη έγκριση από το υπουργείο της τεχνικής μελέτης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη κατασκευαστική κινητικότητα.

Τα στελέχη της καναδικής εταιρείας επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει δημιουργικός διάλογος με το υπουργείο, με τον πρόεδρο του καναδικού ομίλου Paul Wright να τονίζει ότι η επανεκκίνηση των εργασιών έρχεται ως αποτέλεσμα της εποικοδομητικής επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, που δείχνει να αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των επενδύσεων για τη χώρα.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι το προσεχές διάστημα και γενικώς το καλοκαίρι η εταιρεία θα έχει πολύ έντονη δραστηριότητα, οι εργασίες θα κλιμακωθούν για να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα υποδομής (δρόμοι διευκόλυνσης, κτιριακοί βοηθητικοί χώροι κ.λπ.), οπότε σταδιακά θα απασχοληθούν και οι εργαζόμενοι που από το χειμώνα είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αβεβαιότητας.

http://www.liberal.gr/arthro/49854/oikonomia/epicheiriseis/ergazomenoi-metalleion-kassandras-isonkurie-mulopoule-kalutera-na-masate-para-na-milatesin.html