05 Μαΐου 2016

Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup: ΔΝΤ & Γερμανία επιμένουν για προληπτικά μέτρα

Η επίσημη ανακοίνωση για το Eurogroup της Δευτέρας αναφέρει πως τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι πακέτο με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία και να εκταμιευτεί η δόση, ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται πως θα είναι τόσο απλά.

Από τη μία πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως βάση για συζήτηση είναι η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και όχι το πακέτο των προληπτικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ.

Ομως, από την πλευρά του, το Ταμείο δεν κάνει πίσω από τη θέση του και ζητάει από την Ελλάδα να εξειδικεύσει τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, απορρίπτοντας παράλληλα την ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων από τους στόχους. Μάλιστα, το ΔΝΤ, όπως φαίνεται, έχει σύμμαχο σε αυτή του τη θέση και τη Γερμανία.

Χαμηλές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup 
Με αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι χαμηλές. Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Group. Αντικείμενό της ήταν να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπως και να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Η απουσία της Λαγκάρντ 
Οπως έγινε γνωστό, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ το Ταμείο θα εκπροσωπηθεί σε αυτή από τον Πολ Τόμσεν. Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα ακόμη σημάδι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.

Αλλωστε, αξιωματούχος του ΔΝΤ που εμπλέκεται στις συζητήσεις Αθήνας-δανειστών δήλωσε στον ANT1 ότι «το Ταμείο μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν βιάζεται να τελειώσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο προσεχές Eurogroup στις 9 Μαΐου». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν, από τις επαφές που γίνονται, δεν υπάρχει ''λευκός καπνός''», ενώ το επιτελείο του Πολ Τόμσεν επιμένει στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ.

Η ατζέντα του Eurogroup
Στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο στοιχεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα. «Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρεται.

Για 24 Μαΐου η συμφωνία 
Πλέον, οι ελπίδες για οριστική συμφωνία εξανεμίζονται για το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας και μετατίθενται για το Eurogroup στις 24 Μαΐου. Μάλιστα και το Βερολίνο κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποστηρίζει πως δεν «βλέπει» μεγάλη κρίση στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.