24 Μαΐου 2016

ΚΛΑΜΑ! Eurogroup: Ζητάνε νέα μέτρα, να "ξεψηφίσουν" τροπολογίες και να πάρει πίσω ο Τσίπρας μια εξαγγελία-Επιβεβαιώνει το Μαξίμου!

«Αγκάθι» της τελευταίας στιγμής για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες αποτελούν οι εξαγγελίες Τσίπρα την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως μεταδίδει το skai.gr επικαλούμενο το πρακτορείο MNI.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του για το δεύτερο πολυνομοσχέδιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί και Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το υπερβάλλον πλεόνασμα.

Συνεδρίαση – θρίλερ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup, εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων για το αν θα υπάρξει συμφωνία για την αποδέσμευση της δόσης και κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία προηγήθηκε συνάντηση του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, του Ντόναλντ Τούσκ, του Μάριο Ντράγκι και του Γερούν Ντάισελμπουλ, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης και της δόσης στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, ένα από τα αγκάθια της τελευταίας στιγμής για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που, όπως είπε, θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος αλλά και επιπλέον έσοδα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Reuters: Ζητάνε νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να καταλήξει σε μια συμφωνία έγκρισης επί της αρχής του πακέτου μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της, αλλά μοιάζουν να απέχουν πολύ από την ελάφρυνση χρέους για την οποία καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στις Βρυξέλλες.

Επίσης το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακρατεί πλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Όμως η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά έναν «οδικό χάρτη» για αυτό είναι απίθανη, σύμφωνα με τις πηγές στις Βρυξέλλες.

Πηγές του Μαξίμου για την πορεία του Eurogroup 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.