06 Μαΐου 2016

Reuters: Ιδού γιατί οι αμερικάνοι ψηφίζουν Τραμπ

Σχεδόν το ήμισυ των αμερικάνων που στηρίζουν είτε την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ή τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, για την προεδρία των ΗΠΑ, δηλώνουν πως θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την άλλη πλευρά από το να κερδίσει στις εκλογές.
Ιδού γιατί οι αμερικάνοι ψηφίζουν Τραμπ - Τι δείχνει η δημοσκόπηση του Reuters

Η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξει ως ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως διαγωνισμούς μη δημοφιλίας.

Σχεδόν το ήμισυ των αμερικάνων που στηρίζουν είτε την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ή τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, για την προεδρία των ΗΠΑ, δηλώνουν πως θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την άλλη πλευρά από το να κερδίσει στις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντανακλούν ένα όλο και βαθύτερο ιδεολογικό χάσμα στις ΗΠΑ, όπου ο κόσμος φοβάται όλο και περισσότερο το αντίπαλο κόμμα, αίσθημα που επιδεινώνεται από την πιθανή τελική αναμέτρηση μεταξύ του μεγιστάνα του real estate και της πρώην πρώτης κυρίας, σύμφωνα με τον Larry Sabato, διευθυντή του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Αυτό το φαινόμενο λέγεται αρνητικός κομματισμός», σύμφωνα με τον κ. Sabato. «Αν προσπαθούσαμε να μεγιστοποιήσουμε το φαινόμενο, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερους υποψηφίους από τον Τραμπ και την Κλίντον».

Ο Τραμπ έχει κερδίσει ένθερμους υποστηρικτές και βιτριολικούς δυσφημιστές με την ωμότητα του λόγου του και τις σκληροπυρηνικές του προτάσεις, που περιλαμβάνουν το αίτημα για απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, την δέσμευσή του να αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για τη δημιουργία τείχους στα σύνορα, και την υπόσχεσή του να επαναδιαπραγματευτεί διεθνείς εμπορικές σχέσεις.

Η ελκυστικότητα της πρώην υπουργού εξωτερικών Κλίντον σε ψηφοφόρους που θέλουν συνέχεια των πολιτικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα της έχει εξασφαλίσει ένα αποφασιστικό προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ωστόσο βρίσκει ισχυρούς αντιπάλους σε αυτούς που έχουν απογοητευτεί από αυτό που θεωρούν έλλειψη προόδου κατά τη θητεία του Ομπάμα.

Στη δημοσκόπηση ζητήθηκε από πιθανούς ψηφοφόρους να αναφέρουν το βασικό κίνητρο για την στήριξη είτε του Τραμπ είτε της Κλίντον για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Περίπου το 47% των υποστηρικτών του Τραμπ δήλωσαν πως τον στηρίζουν κυρίως διότι δεν θέλουν να κερδίσει η Κλίντον. Άλλο ένα 43% είπε πως το βασικό κίνητρο είναι πως τους αρέσουν οι πολιτικές θέσεις του Τραμπ ενώ το 6% δήλωσε πως τους αρέσει προσωπικά ο Τραμπ.

Παρόμοιες ήταν οι απαντήσεις και στην περίπτωση της Κλίντον. Περίπου το 46% δήλωσε πως θα την ψηφίσει κυρίως διότι δεν θέλουν να δουν τον Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ το 40% είπε πως συμφωνεί με τις πολιτικές της θέσεις και το 11% πως τους αρέσει προσωπικά η Κλίντον.

Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 29 Απριλίου-5 Μαΐου, συμμετείχαν 469 πιθανοί ψηφοφόροι του Τραμπ και 599 πιθανοί ψηφοφόροι της Κλίντον.

Βέβαια, οι απόψεις των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες, ωστόσο το αρνητικό κλίμα πιθανότατα θα διατηρηθεί και οι δυο υποψήφιοι πιθανότατα θα αποφασίσουν πως η καλύτερη στρατηγική θα είναι να εργαστούν ακόμα πιο σκληρά για να διαβάλουν ο ένας τον άλλον...

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1418629/reuters-idoy-giati-oi-amerikanoi-pshfizoyn-tramp.html