13 Ιουνίου 2016

Αυτές είναι οι 10 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου

Οι μικρές χώρες κυριαρχούν στη λίστα με τις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, καθώς τα πλούσια αποθέματά τους σε πετρέλαιο, τις καθιστούν τις ισχυρότερες οικονομίες, όπως φαίνεται και από τη λίστα με τις 10 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου.
1. Κατάρ
Με πληθυσμό κάτω των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων και ΑΕΠ που αγγίζει τα 182 δις δολάρια, το Κατάρ είναι η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στο πετρέλαιο που διαθέτει, το οποίο συμβάλλει στο 85% του ΑΕΠ.

2. Κουβέιτ
Το Κουβέιτ με ΑΕΠ της τάξεως των 43.700 δολαρίων, είναι από τις πιο πλούσιες χώρες στην Ασία. Όπως και άλλες πλούσιες χώρες, το ΑΕΠ της βασίζεται στα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει.

3. Νορβηγία
Η Νορβηγία έχει σταθερά υψηλό ΑΕΠ, που την κάνουν μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Η οικονομία της χώρας βασίζεται κυρίως στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαθέτει. Επιπλέον, θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο.

4. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Αυτό που κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, είναι οι εξαγωγές εμπορευμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται όπλα, καινοτομία, καθώς και μια σειρά άλλων αγαθών. Οι ΗΠΑ θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής, αλλά και από τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στον κόσμο.

5. Λουξεμβούργο
Στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο είναι ανάμεσα στις πιο πλούσιες χώρες, ενώ θεωρείται φορολογικός παράδεισος. Το ΑΕΠ του Λουξεμβούργου βασίζεται στις μεταφορές και την βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα.

6. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Με ετήσιο ΑΕΠ που υπολογίζεται πάνω από τα 48.400 δολάρια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο και η τρίτη πλουσιότερη στη Μέση Ανατολή. Το ΑΕΠ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βασίζεται μεταξύ άλλων στο αέριο και το πετρέλαιο.

7. Μπρούνεϊ Νταρ ες Σαλαάμ
Το Μπρούνεϊ είναι ένα μικροσκοπικό έθνος στο νησί του Βόρνεο και είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Το ετήσιο ΑΕΠ του ανέρχεται σταθερά στα 50.400 δολάρια, με το πετρέλαιο να συνεισφέρει κατά 90% σε αυτό. Το κύριο εισόδημά της προέρχεται από τις εξαγωγές αερίου και ακατέργαστου πετρελαίου.

8. Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, θεωρείται η πέμπτη πλουσιότερη χώρα ως προς το ΑΕΠ της. Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στους κυριότερους προορισμούς των οικονομικών εμπειρογνωμόνων τόσο στην Ασία ,όσο και στον κόσμο. Το Χονγκ Κονγκ ξεχωρίζει επίσης ως μια από τις πιο ακριβές χώρες στην Ασία.

9. Σιγκαπούρη
Η πλούσια αυτή χώρα στη νοτιοανατολική Ασία είναι μια νησιωτική πόλη-κράτος νότια της Μαλαισίας που αποτελείται από 63 νησιά. Η Σιγκαπούρη των περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται ανάμεσα στις 4 χώρες που σημειώνουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση χρημάτων, μαζί με το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και την Ταιβάν.

10. Ελβετία
Η Ελβετία είναι από τις πιο πλούσιες χώρες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομία της είναι σταθερή ενώ έχει καταφέρει να διατηρεί τα υψηλά ρεκόρ του ΑΕΠ της. Αυτό που την κάνει μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου είναι οι υψηλοί μισθοί της σε όλους τους κλάδους, από τον αγροτικό, μέχρι τον τραπεζικό. Είναι ο βασικός εξαγωγέας και δημιουργός των πλέον πολυτελών ρολογιών, ενώ οι πλούσιοι τη θεωρούν οικονομικό παράδεισο για να επεκτείνουν τις περιουσίες τους.

Πηγή: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/35487/aytes-einai-oi-10-pio-ploysies-xores-toy-kosmoy#ixzz4BSaCbwJx