27 Ιουνίου 2016

Γκρεμίζεται η στερλίνα -Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985-Περαστικά στα 4 γίδια Βρετανούς συνταξιούχους που ζουν Ελλάδα και ψήφισαν Brexit

Εσπασε και το φράγμα της Παρασκευής η στερλίνα συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία μετά το σοκ του Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα καταγράφει απώλειες μέχρι αυτή την ώρα (13:00) 3,06%  έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο 1,3260 δολάρια και διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό 31 ετών. Οι απώλειες που κατέγραφε στην αρχή της ημέρας ήταν μικρότερης έντασης, αλλά όπως φαίνεται ο αποήχος του brexit είναι αρκετά ισχυρός στις αγορές.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζόρτζ Οσμπορν έκανε λόγο για πιθανότητα να συνεχιστεί η μεταβλητότητα στις αγορές και σημειώσε ότι δεν περίμεναν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές λέγοντας πως η Βρετανία έχει ισχυρή οικονομία και διαβεβαιώνοντας πως θα παραμείνει ανοιχτή για business, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τέσσερις συνταξιούχοι Βρετανοί από την επαρχία εξηγούν γιατί ψήφισαν Brexit

Ο Τζιμ, η Ρόζμαρι, η Ρουθ και ο Στήβεν κατοικούν στο Νορθχάμπτον. Ηρθαν παρεούλα στο Λονδίνο και φωτογραφίζονται απέναντι από τη βρετανική βουλή.


Εκεί μίλησαν στην γαλλική Liberation και φωτογραφήθηκαν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Είναι απολύτως ευτυχισμένοι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ψήφισαν και οι τέσσερις leave. Η Ρουθ (δεύτερη από αριστερά) δηλώνει περήφανη: «Είναι η ημέρα της ανεξαρτησίας!».

Ολοι δηλώνουν οι δεν έχουν τίποτα εναντίον κανενός «εκτός από τους γραφειοκράτες που μας λένε πώς να ζήσουμε» και προσθέτουν ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον των ξένων επιχειρήσεων που έχουν έδρα στη χώρα τους. Αλλά εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή ένωση αυτή τη στιγμή «δεν είναι αυτή που υπογράψαμε».
«Υπογράψαμε για μια κοινή αγορά, όχι για πολιτική ένωση» λέει ο Τζιμ (πρώτος από δεξιά).
Εχουν και οι τέσσερις την αίσθηση ότι έχασαν τον έλεγχο της χώρας τους και αποφάσισαν εκείνο το απόγευμα να επισκεφθούν το κοινοβούλιο. Ζουν στην επαρχία και δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο «οι πολιτικοί, για τους οποίους δεν έχουμε καλή άποψη, έπαιξαν το χαρτί του φόβου», λέει η Ρόζμαρι.
Με αφορμή τους νέους που διαδηλώνουν γιατί δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν η Ρουθ λέει γελώντας: «Εμείς περιμέναμε τα 21, ε, λοιπόν κι αυτοί μπορούν να περιμένουν!». Πιστεύουν ότι το θέμα έχει να κάνει με το χάσμα γενεών. «Οι νέοι δεν γνώρισαν τίποτα άλλο από την ευρωπαϊκή ένωση».
Ως επόμενο πρωθυπουργό θα προτιμούσαν και οι τέσσερις τον Μάικλ Γκοβ και όχι τον Μπόρις Τζόνσον.

Πιστεύουν ότι η χώρα τους θα ζήσει καλύτερα μετά την έξοδο από την ΕΕ; «Θα είναι δύσκολο μόνο στην αρχή» λέει η Ρουθ.



Πηγή: Τέσσερις συνταξιούχοι Βρετανοί από την επαρχία εξηγούν γιατί ψήφισαν Brexit | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/274646/tesseris-syntaxioyhoi-vretanoi-apo-tin-eparhia-exigoyn-giati-psifisan-brexit#ixzz4CmJuu1QQ