16 Ιουνίου 2016

38% ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ! Αρχισαν τα εξώδικα για «κόκκινα δάνεια» στα πυρόπληκτα της Ηλείας‏

Σε σοβαρό κίνδυνο, ακόμα και για την επιβίωσή τους εκτίθενται πλέον οι επιχειρήσεις της Ηλείας που έλαβαν κατά το παρελθόν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς» από τις αρχές του Ιουνίου έχουν αποσταλεί εξώδικες επιστολές σε επιχειρήσεις από τραπεζικά ιδρύματα, με τις οποίες ζητούν την εξόφληση ολόκληρου του ληξιπρόθεσμού ποσού του δανείου έως και τα τέλη του ίδιου μήνα!

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζεται στο εξώδικο, «η τράπεζα οφείλει το αργότερο ως τις 30/6/2016 να προχωρήσει σε καταγγελία της ως άνω σύμβασης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι εγγυητής, θα κληθεί να πληρώσει την οφειλή, αφού πρώτα όμως βεβαιώσει το χρέος στον οφειλέτη και το «περάσει» στην Εφορία.

Ως εκ τούτου, η επιχείρηση θα βρεθεί «εν μία νυκτί» να χρωστά ένα μεγάλο ποσό στο ελληνικό Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών κλπ. ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ξένο fund.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως υποστηρίζει στο εξώδικο η τράπεζα, δεν υφίσταται νομοθετική ρύθμιση που να παρέχει τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών πλην της ολοσχερούς εξόφλησης, επομένως η αντίστροφή μέτρηση για τη μετατροπή των επιχειρήσεων σε ακούσιους οφειλέτες έχει ξεκινήσει.