01 Ιουνίου 2016

Δημόκριτος: Ανακλήθηκε ο διορισμός του διευθυντή ερευνών που δεν έχει διδακτορικό

Το θέμα είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2014 το protothema.gr - «Δεν αποτελεί διδακτορικό δίπλωμα αλλά υπέχει (ανέκαθεν) θέση βασικού τίτλου σπουδών» αναφέρεται στο ΦΕΚ για τον τίτλο σπουδών που είχε παρουσιάσει οδιευθυντής του ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστήμης
Ως παράνομο έκρινε η κυβέρνηση το διορισμό του διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανoτεχνολογίας (ΙΝΝ), του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο Ινστιτούτο στην Ελλάδα με το αιτιολογικόότι δεν έχει τον απαιτούμενο διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Με ΦΕΚ της 31ης Μαϊου το οποίο υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κωνσταντίνος Φωτάκης, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται ο «Δημόκριτος», ανακαλείται ο διορισμός του διευθυντή ερευνών επειδή ο τίτλος με βάση τον οποίο κατέλαβε τη θέση του διευθυντή «δεν αποτελεί διδακτορικό δίπλωμα αλλά υπέχει (ανέκαθεν) θέση βασικού τίτλου σπουδών».

Δείτε το ΦΕΚ με το οποίο ανακαλείται ο διορισμός του Χ.Χ. από τη θέση του διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εθικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».











Το ζήτημα του διευθυντή στο μεγαλύτερο ινστιτούτο της χώρας αλλά δεν είχε διδακτορικό είχε αποκαλύψει το www.protothema.gr από τον Οκτώβριο του 2014.

Γράφαμε τότε στο protothema.gr: «Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2014 διευθυντής σε ένα από τα Ινστιτούτα του «Δημοκρίτου» διορίστηκε ένας Έλληνας επιστήμονας του εξωτερικού.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν επελέγη κατ΄εφαρμογήν των προβλεπομένων από την σχετική νομοθεσία αφού δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Ενώ ο νόμος προβλέπει ρητά ότι για οποιαδήποτε θέση ερευνητή, πολύ δε περισσότερο για την θέση διευθυντή σε ένα από τα ινστιτούτα του «Δημόκριτου», την κατοχή διδακτορικού διπλώματος ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε υποψήφιο, ο συγκεκριμένος δεν το έχει και επομένως δεν το έχει προσκομίσει, ως όφειλε, στις αρμόδιες υπηρεσίες. Έπειτα από επτά μήνες, υπηρετεί κανονικά στη θέση του και αμείβεται ως διευθυντής του ινστιτούτου. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ κ. Κανελλόπουλος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και τον παράτυπο διορισμό δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια. Αντιθέτως, γίνεται προσπάθεια, μέσω του νέου νόμου για την έρευνα που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στην Βουλή, να υπάρξει αναδρομική «τακτοποίηση» της συγκεκριμένης περίπτωσης. Δηλαδή, να είναι δυνατός ο διορισμός διευθυντή χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα αρκεί ο επιστήμονας να έχει υπηρετήσει στο εξωτερικό. Ο υπουργός Παιδείας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας καλούνται να εξηγήσουν γιατί επιτρέπουν να υποβαθμιστούν τα προσόντα των διευθυντών των Ερευνητικών Ινστιτούτων. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες «δεξιότητες» του επιστήμονα που έχει διοριστεί διευθυντής και τώρα σχεδιάζεται η αλλαγή του νόμου για να καταστεί νομότυπος ο διορισμός του;

Την περίοδο που όλοι ομνύουν στο όνομα της αριστείας γιατί άραγε χαλαρώνουν τα κριτήρια πρόσληψης; Όταν γίνεται έλεγχος για τη νομιμότητα της πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων πριν από δέκα και είκοσι χρόνια δεν πρέπει να τηρείται ο νόμος για τις τρέχουσες προσλήψεις;
Πώς ενώ δυνατόν επισήμως να διακηρύσσεται η προσπάθεια να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσίων υπαλλήλωνκαι να γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές και νοοτροπίες που ανήκουν στο παρελθόν;».

Στην αποκάλυψη του www.protothema.gr είχε απαντήσει ο πρόεδρος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» Δρ.Νικόλαος Κανελλόπουλος με επιστολή που μας είχε αποστείλει.

Αφού επιβεβαίωνε πλήρως όλα τα στοιχεία του δημοσιεύματος, ο κ. Κανελλόπουλος παρέθετε τις δικές του απόψεις.

Γράφαμε τον Οκτώβριο του 2014:

«Στο μεγάλο θέμα που ετέθη από το αρχικό δημοσίευμα του protothema.gr «Δημόκριτος: Επιστήμονας με πλαστά πιστοποιητικά και διευθυντής Ινστιτούτου χωρίς διδακτορικό!», ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου απαντούσε ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανoτεχνολογίας (ΙΝΝ) είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πολύ πλούσιο βιογραφικό.
Το γεγονός το οποίο απωθεί ο κ. Κανελλόπουλος είναι ότι το protothema.gr δεν αμφισβήτησε τις ικανότητες ή τα ουσιαστικά προσόντα του διευθυντή, παρά μόνο έθεσε το ερώτημα γιατί έγινε εξαίρεση για ένα συγκεκριμένο άτομο.
Πολύ απλά, τίθεται θέμα ισονομίας και νομιμότητας. Εάν ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος επιθυμεί να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς κανένα πρόβλημα. Μόνο που σε ευνομούμενες κοινωνίες αυτό γίνεται με θεσμικό τρόπο. Ας μην ξεχνάει ο κ. Κανελλόπουλος ότι στο παρελθόν αρκετοί ερευνητές που δεν είχαν διδακτορικό εξαναγκάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να το αποκτήσουν για να παραμείνουν στη θέση τους αν και ήταν σε προχωρημένη ηλικία ενώ και αυτοί είχαν όλα τα ουσιαστικά προσόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο για την έρευνα που έχει πρόσφατα κατατεθεί στη Βουλή επιχειρείται μια εκ των υστέρων «τακτοποίηση» του ζητήματος.
Το δημοσίευμα του protothema.gr «Δημόκριτος: Επιστήμονας με πλαστά πιστοποιητικά και διευθυντής Ινστιτούτου χωρίς διδακτορικό!» δεν επιδιώκει να «μηδενίσει» τη δουλειά του Δημόκριτου και των ερευνητών του. Είναι όμως προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε να αποσιωπήσουμε αυτές τις κραυγαλέες υποθέσεις που θεωρούμε ότι δεν συνάδουν με το κεκτημένο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής που είχε στείλει στο www.protothema.gr ο Δρ.Νικόλαος Κανελλόπουλος, πρόεδρος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος»,στις 17 Οκτωβρίου του 2014:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα σας, που μας δίνει το «βήμα» προκειμένου να αναδείξουμε και εμείς μερικές από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε και εσείς, παρουσιάστηκε και σε εμάς, ένα μεμονωμένο όμως περιστατικό, που αφορά στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. Το ΕΚΕΦΕ «Δ» έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευθέτηση του θέματος. Βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος τ. υπάλληλος, προσελήφθη ως εξωτερικός συνεργάτης για την υποστήριξη εργαστηρίου 30 ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών και για τη θέση αυτή δεν απαιτείτο πτυχίο.

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα του δημοσιεύματος, είναι πλέον σύνηθες ακόμα και στους χώρους που επικρατεί Επιστημονική Αριστεία, τα «συστήματα» να προσπαθούν με άκομψους τρόπους -όπως ο συγκεκριμένος- να αμαυρώσουν την υπόσταση διακεκριμένων ανθρώπων, που έχουμε την τιμή να βρίσκονται και να εργάζονται -από επιλογή- στη Χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η αναφορά στο δημοσίευμα γίνεται για το Διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανoτεχνολογίας (ΙΝΝ), το οποίο είναι το μεγαλύτερο Ινστιτούτο στην Ελλάδα. Το Ινστιτούτο αυτό προέκυψε από τη συγχώνευση τριών άλλων Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «Δ», στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν μεγάλοι πόλοι Αριστείας με κρίσιμη μάζα ερευνητών. Βεβαίως η συγχώνευση αυτή, η οποία έγινε το 2012, δεν αντιμετωπίστηκε από όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, θετικά.

Οι Διευθυντές των Ινστιτούτων και των Ερευνητικών Κέντρων κρίνονται από ανεξάρτητες επιτροπές στελεχωμένες με επιστήμονες διεθνούς και αναγνωρισμένου κύρους.

Έτσι όλοι οι Διευθυντές των Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ “Δ” έχουν διοριστεί αρμοδίως σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο διορισμού τους σχετικές διατάξεις και έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά κλπ) τα οποία σε εφαρμογή των πρόσφατων Εγκυκλίων έχουν αποσταλεί, όπως επίσης και για όλο το προσωπικό του Κέντρου, στις αρμόδιες εκδούσες αρχές προκειμένου να βεβαιώσουν την ακρίβεια ή μη των στοιχείων αυτών. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε θέματα που εξετάζονται από το εθνικό αλλά εμπίπτουν και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αυτό που υπερισχύει είναι το ευρωπαϊκό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχω να αναφέρω ότι η πενταμελής επιτροπή είχε επικεφαλής διακεκριμένο καθηγητή από το πανεπιστήμιο του Cornell και η προσωπική μου εισήγηση ως Διευθυντής & Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δ» ήταν βεβαίως θετική, λαμβάνοντας υπόψη το πλούσιο βιογραφικό όπου συνοπτικά θα μου επιτρέψετε να αναφέρω:

- 230 Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές

- 7.300 Citation (Αναφορές)

- 6 βιβλία

- 33 Κεφάλαια σε βιβλία

- Επιμελητής (CoEditor) στην εγκυκλοπαίδεια “Encyclopedia of Radicals in Chemistry Biology and Materials”, 4 τόμοι

- 100 Ομιλίες ως προσκεκλημένος σε Διεθνή Συνέδρια

- 120 Ομιλίες σε επιστημονικά σεμινάρια

- 6 Πατέντες

- 1 εταιρία Spin off

Επισημαίνουμε ότι είναι κάτοχος του πτυχίου laurea (1976) το οποίο την εποχή εκείνη ήταν το ανώτατο πτυχίο στην Ιταλία και βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι διακεκριμένοι Ιταλοί επιστήμονες κάτοχοι βραβείων Nobel, όπως για παράδειγμα ο Enrico Fermi, Emilio Segrè, Giulio Natta and Carlo Rubbia κατέχουν το ίδιο πτυχίο.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι τιμή μας να υπηρετεί στο Κέντρο ένας διακεκριμένος Έλληνας της Διασποράς που μετά από 23 χρόνια εργασίας ως Διευθυντής Ερευνών στο CNR, επέλεξε να ζητήσει 5ετή άδεια, για να παράσχει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, όπου μετά το πέρας της θητείας θα επιστρέψει πάλι στη θέση του. Και μπορώ σήμερα να σας βεβαιώσω ότι σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών, αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα της συγχώνευσης στο ΙΝΝ, έχει στεφθεί με επιτυχία.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η περίπτωση του Δ/ντή του ΙΝΝ είναι μια από τις πολλές δυστυχώς περιπτώσεις διακεκριμένων επιστημόνων της διασποράς που επιθυμούν μεν να επιστρέψουν, αλλά παρά το διακεκριμένο έργο τους δεν εκλέγονται ή αν εκλεγούν, αναγκάζονται μετά από λίγο, λόγω «πιέσεων» να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αντίθετα με εμάς, άλλες χώρες που διαθέτουν επίσης πολλούς επιστήμονες διασποράς (Ισραήλ, Κίνα κλπ) έχουν αναπτύξει μεγάλα προγράμματα, για την πληρέστερη αξιοποίηση αυτού του δυναμικού.

Το ΕΚΕΦΕ «Δ» επιθυμώντας να καλύψει αυτό το κενό έχει υιοθετήσει δράσεις δικτύωσης με τους περίπου 10.000 Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι φυσικά είναι αδύνατον να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μια τέτοια δράση που εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά είναι η διοργάνωση του Hellenic Forum for Science and Innovation με στόχους την εκπόνηση κοινών διδακτορικών διατριβών, την οργάνωση αμφίδρομων μετακινήσεων για την μείωση του brain drain, την προβολή στο ευρύ κοινό των επιστημόνων ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα για τη νεολαία, κλπ.. Κοινός τόπος όλων αυτών των ενεργειών είναι να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού δυναμικού, ώστε σε συνεργασία με τα Ερευνητικά Κέντρα να συμβάλει στην επιτάχυνση της εξόδου της Χώρας από την οικονομική κρίση.
Με εκτίμηση
Δρ. Ν. Κανελλόπουλος
Διευθυντής ΕΚΕΦΕ “Δ” & Πρόεδρος του ΔΣ».


Τι απαντά άραγε ο κ. Κανελλόπουλος που παραμένει μέχρι και σήμερα στη θέση του διευθυντή του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μετά την τελευταία εξέλιξη και την ανάκληση του διορισμού του διευθυντή ερευνών του ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας;